Την αντίθεσή της σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hessische-Niedersächsische Allgemeine η Άγκελα Μέρκελ.
Την αντίθεσή της σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους επαναλαμβάνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hessische-Niedersächsische Allgemeine η Άγκελα Μέρκελ.
Ερωτηθείσα συγκεκριμένα γιατί απορρίπτει με τόση επιμονή ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η Άγκελα Μέρκελ απαντά: «Εάν προχωρήσουμε σε άφεση του χρέους μιας χώρας, θα θελήσουν το ίδιο και άλλες χώρες. Αυτό θα είχε συνέπειες για τους επενδυτές στις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίοι δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη ανέκτησε αισθητά εμπιστοσύνη και θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αβεβαιότητα».
Η γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει παράλληλα να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα πόσα χρήματα θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Η κ. Μέρκελ υπενθυμίζει ότι όταν η γερμανική βουλή ενέκρινε το τρέχον πακέτο βοήθειας, η κυβέρνησή της είχε υποδείξει ότι στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας και θα αποφασιστεί εάν η Αθήνα θα λάβει νέα βοήθεια «κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το 2015-2016».
Όπως εξηγεί, «εάν δημοσιοποιούσαμε από τώρα κάποιους αριθμούς, αυτοί δεν θα ήταν σίγουροι». Πέραν τούτου, προσθέτει, θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις. «Η χώρα αυτή κατάφερε κάποια πράγματα, με τα μέτρα που έλαβε. Θα πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η καγκελάριος.
Με την Μογγολία συγκρίνει από την πλευρά του την Ελλάδα ο γερμανός οικονομολόγος και πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche.
«Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος. Στις πόλεις επικρατεί μια άγρια οικιστική ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης μια λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης. Το επίπεδο διαβίωσης είναι αξιοπρόσεκτο αλλά παραμορφωμένο. Δεν λείπουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα iPads, οι επίπεδες τηλεοράσεις… και τα καταστήματα Louis-Vuitton, ωστόσο λείπουν δρόμοι και άλλα στοιχεία δημόσιων υποδομών», επισημαίνει.
Όπως αναφέρει ακόμη, και στις δύο χώρες, με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο, και οι διεθνείς οργανισμοί.
Πηγή: Deutsche Welle