Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 14:03

Προς τα κάτω αναθεωρεί η Εθνική τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Στο επίπεδο των 1,10 δολ. θα ανατιμηθεί προσωρινά το ευρώ, ενώ τελικά θα σταθεροποιηθεί κοντά στο μακροχρόνιο επίπεδο των 1,06 δολ., εκτιμά η Εθνική Τράπεζα στο τεύχος Ιανουαρίου 2003 του μηνιαίου δελτίου για τη ζώνη του ευρώ.

Η πρόβλέψη αυτή, όπως επισημαίνεται, βασίζεται στην αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, στην περιορισμένη ζήτηση για μετοχές και στο διευρυνόμενο δημοσιονομικό και εξωτερικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Η παραπάνω εκτίμηση εμπεριέχει ωστόσο, όπως τονίζεται, την αβεβαιότητα που εμπεριέχει κάθε προσπάθεια εκτίμησης της μελλοντικής ισοτιμίας ενός νομίσματος.

Σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις από την ανατίμηση του ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ. Το κεντρικό σενάριο που ενσωματώνεται στις προσδοκίες της αγοράς προβλέπει ότι η κρίση στο Ιράκ θα λήξει σχετικά ανώδυνα και ότι η τιμή του πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα 25 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2003. Στην περίπτωση αυτή, η πρόβλεψη της Εθνικής για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 2003 παραμένει στο 1,8%, καθώς η αυξητική επίδραση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου αντισταθμίζεται από την επίδραση της ανατίμησης του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής, η ανατίμηση του ευρώ εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εξαγωγές, ενώ η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού, αναμένεται ότι θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση. Σταθμίζοντας τις δύο αυτές αντίρροπες επιδράσεις, η Εθνική αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη για το 2003 σε 1,3% από 1,5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο παρέμβασης ώστε να αντισταθμίσει την περιοριστική επίδραση από την ανατίμηση του ευρώ στις νομισματικές συνθήκες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2003 - πιθανότατα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον προσεχή Μάρτιο.

Εναλλακτικά, εκτιμάται ένα λιγότερο πιθανό και πιο απαισιόδοξο σενάριο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ, σύμφωνα με το οποίο η κρίση θα έχει διάρκεια και η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει στα 38 δολάρια ανά βαρέλι και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 0,8% για το 2003 και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 2,3%, ενώ η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2%.