Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να οδεύει προς τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Honda Motor Co. και της Sony Corp. σημείωναν απώλειες μετά από τις εκθέσεις, οι οποίες έδειξαν χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ.

«Η υποχώρηση της οικονομίας των ΗΠΑ, ανησυχεί ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών μαζικής κατανάλωσης», ανέφερε ο Ed Gaunt, ο οποίος διαχειρίζεται 800 εκατ. δολ. σε μετοχές με την American Express Asset Management International στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Παρ'όλα αυτά αυτές οι εταιρείες ανήκουν στις πιο δυναμικές της Ιαπωνίας. Ομως οι επενδυτές ανησυχούν για τον όγκο των πωλήσεων και την αύξηση των καθαρών τους κερδών τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,7% φθάνοντας στις 8.262,26 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, πλησιάζοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1983. Απώλειες σημείωνε και ο Topix, σε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 817,68 μονάδες και με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 1%, πλησιάζοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 16 μηνών.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρούσε κατά 0,6% και στη Ν. Ζηλανδία ο Top 40 έχανε ποσοστό 0,7%, τη στιγμή που ο δείκτης στις Φιλιππίνες κέρδιζε ποσοστό 0,5%.

Οι αγορές στο Χογκ Κογκ, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ν. Κορέα και τη Μαλαισία είναι κλειστές σήμερα, λόγω του εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Ετους. Στη Σιγκαπούρη το Χρηματιστήριο θα κλείσει μετά το τέλος της πρωϊνής συνεδρίασης, στις 12:35' μ.μ., τοπική ώρα.