Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2003 08:22

Ιαπωνία : Στο 5,5% η ανεργία τον Δεκέμβριο

Σε επίπεδα ρεκόρ έφθασε τον Δεκέμβριο η ανεργία στην Ιαπωνία, ενώ σημαντική μείωση εμφάνισαν οι δαπάνες των καταναλωτών, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων δεκαετιών, διευρύνοντας τη 12ετή συρρίκνωση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 5,5% από 5,3% που ήταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι δαπάνες των εργαζομένων, εποχιακώς προσαρμοσμένες, μειώθηκαν κατά 6,1% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1982, έδειξε άλλη έρευνα.

Ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Taihei Kogyo Co. και η Mitsukoshi Ltd. μειώνουν το προσωπικό τους, καθώς η υποχώρηση των τιμών τα τελευταία 4,5 χρόνια, περιόρισαν τα κέρδη των εταιρειών και τις δαπάνες των καταναλωτών.

Ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο τους ερχόμενους μήνες, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, σχεδιάζει να διαγράψει χρέη περίπου 52,4 τρισ. γιεν (440 δισ. δολ.) για δάνεια εταιρειών που δεν έχουν αποπληρωθεί στις τράπεζες.

Το γιεν διαφοροποιήθηκε ελαφρώς έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 118,97 στη 1:25' μ.μ. στο Τόκυο, από 118,96 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, μετά την υποχώρηση στα 119,27.

Λ.Κ.