Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία πλησιάζει στο τέλος της μακρόχρονης ύφεσης εμφανίστηκε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ.
Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία πλησιάζει στο τέλος της μακρόχρονης ύφεσης εμφανίστηκε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΠΕ.
«Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζουμε το τέλος της ύφεσης», δήλωσε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε μετά την ανακεφαλαίωσή του, οι τραπεζικές καταθέσεις είχαν μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν ξεφεύγει από τους μηνιαίους στόχους, ενώ οι εισπράξεις του τουρισμού ξεπέρασαν τις προσδοκίες το φετινό καλοκαίρι.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι το τέλος της ύφεσης δεν σημαίνει και το τέλος της δυσπραγίας και της φτώχειας. «Σημαίνει απλώς ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σταματάει. Η ανεργία θα εξακολουθεί να είναι μεγάλη, οι μισθοί και οι συντάξεις πενιχρές, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης έντονο και οι νέοι μας θα προσπαθούν να βρουν διέξοδο στο εξωτερικό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο κίνδυνος για αποσταθεροποίηση δεν είναι αμελητέος», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.
Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι τα ρίσκα είναι πολλά. Ενδεικτικά, είπε πως υπάρχει κίνδυνος να μην σταθεροποιηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η κατανάλωση να συνεχίσει την πρότερη πτωτική της πορεία. Κατά συνέπεια, σημείωσε, η φορολογική πολιτική που καθορίζεται σήμερα και που θα επηρεάσει τα εισοδήματα του 2014, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους αρνητικές εκπλήξεις.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, υπάρχει κίνδυνος να μην αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, να συνεχιστεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και να προχωρήσουν ρευστοποιήσεις ακίνητης περιουσίας, που θα εντείνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των πτώσεων των τιμών των ακινήτων.
Στους κινδύνους συγκαταλέγεται και το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα πριν της Ευρωεκλογές του επόμενου Μαΐου, αλλά και να μην επιτευχθεί το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα.
Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε επίσης ότι ένα νέο ρίσκο δημιουργείται από την επιτυχία και όχι την αποτυχία δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Το ρίσκο προέρχεται από την υπόσχεση για αναδιανομή τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπερβαίνει τον στόχο. Η υπόσχεση πιθανόν να μειώνει το παραπάνω πολιτικό ρίσκο, αλλά θα μπορούσε λανθασμένα να εκληφθεί από τους πολίτες ως υπόσχεση μιας γενικότερης χαλάρωσης του προγράμματος, τόνισε. «Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι χωρίς επιμονή στο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει σταθεροποίηση και κατά συνέπεια ανάπτυξη και ευημερία που θα μπορούσε να μοιραστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, στην προσπάθεια για φρένο στην ύφεση, είναι σημαντικό να συνεχίζονται παράλληλα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εμπεδώνεται μια νέα δομή της οικονομίας στη συνείδηση του Έλληνα, ώστε τελικά οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν και οικονομικά. «Το αύριο δεν μπορεί να είναι η στασιμότητα. Η διάρθρωση της οικονομίας πρέπει να αλλάξει», ανέφερε στην ομιλία του.
Πηγή: ΑΜΠΕ