Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2003 00:01

Με το δεξί ο Φεβρουάριος

ΜΕ ΑΝΟΔΟ άρχισε ο μήνας Φεβρουάριος στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το 2003.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν επίσης και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις νέες κατασκευές το Δεκέμβριο. «Εάν οι επενδυτές πειστούν ότι η οικονομία βελτιώνεται, σε μια περίοδο μάλιστα αυξημένης αβεβαιότητας λόγω του πολέμου, αυτό θα βοηθήσει στην τόνωση της εμπιστοσύνης», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Ωστόσο, οι μετοχές των εταιρειών που είχαν υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας με το διαστημικό πρόγραμμα Κολούμπια, όπως Boeing, Lockheed Martin και Alliant Techsystems, υποχώρησαν μετά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου το Σάββατο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 56,01 μονάδες, ποσοστό 0,70%, φθάνοντας στις 8.109,82 μονάδες. Ανοδο 2,88 μονάδων, ποσοστό 0,22% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.323,79 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά στην αρχή της εβδομάδας, παρασυρόμενα από τα κέρδη των μετοχών του τομέα ασφαλειών στη Βρετανία στον απόηχο των καθησυχαστικών σχολίων που έκανε η εποπτική αρχή για τις προοπτικές του τομέα.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντιδρούσαν θετικά στις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Χρηματιστές και αναλυτές τόνισαν πως η αγορά έδειχνε υπερβολικά πιεσμένη και ότι χρειαζόταν μια διόρθωση.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,7% και 0,8% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κλείνει πάνω από τις 800 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από πολλές συνεδριάσεις. Ο δείκτης των 300 μετοχών έχασε περισσότερο από 7% της αξίας του τον Ιανουάριο, κάνοντας τη χειρότερη αρχή σε ένα έτος από το 1986.

Ο τομέας ασφαλειών ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των εποπτικών αρχών της Βρετανίας πως εξετάζει τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να σταματήσουν τις πωλήσεις μετοχικών αξιών στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα φερεγγυότητας.

Οι μετοχές των Royal & Sun Alliance, Aviva, Legal & General ενισχύθηκαν από 7 έως 9%. Αλλες δραστήριες μετοχές ήταν των Swiss Re (+5,3%), Axa (+4,5%), ING (+4,7%), DaimlerChrysler (+3,3%), Ericsson (-12%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ