Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2003 09:54

ΗΠΑ : Αύξηση του μεριδίου της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ υψηλό μερίδιο στην αγορά των ΗΠΑ κατέκτησε τον Ιανουάριο η Honda Motor Co. και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ασίας, καθώς νέα μοντέλα, όπως το Pilot και το Odyssey, προσήλκυσαν τους καταναλωτές.

Η Honda, η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στη Β. Αμερική, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 6% έναντι του προηγούμενου έτους, καλύπτοντας τις απώλειες του 2% από τις πωλήσεις της στο σύνολο της αγοράς. Το μερίδιο των ασιατικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ανήλθε και πάλι στο 33,7% που ήταν πέρυσι έναντι 59,2% που κατέχουν οι μάρκες των ΗΠΑ.

«Το Odyssey της Honda συνεχίζει να έχει ζήτηση και το Pilot πρόκειται να πουληθεί πολύ», ανέφερε ο Dan Poole της National City Corp., ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται μετοχές της Honda, της General Motors και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η General Motors, η Ford και η DaimlerChrysler AG εμφάνισαν από κοινού μείωση των πωλήσεων σε ποσοστό 2,2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata Corp. Οι πωλήσεις όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών ανήλθαν σε 1,09 εκατ. αυτοκίνητα και ήταν χαμηλότερες κατά 2% έναντι του Ιανουαρίου του 2002.

Ο όγκος των πωλήσεων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου θα είναι φέτος 16,2 εκατ. αυτοκίνητα από 16,1 εκατ. που ήταν ένα χρόνο πριν, μετά από τα άτοκα δάνεια και τα άλλα κίνητρα που προσέφεραν στους καταναλωτές η General Motors και η Ford Motor Co., επισημαίνει η Autodata.

Οι μετοχές της Toyota κέρδιζαν ποσοτό 1,5% φθάνοντας στα 3.000 γιεν στο Τόκυο και διαπραγματεύοντο προς 2.990 γιεν η μία στις 10:49' π.μ., τοπική ώρα. Απώλειες 1,2% σημείωναν οι μετοχές της Honda, φθάνοντας στα 4.150 γιεν και διαπραγματεύθηκαν στα 4.180 γιεν η μία, τη στιγμή που οι μετοχές της Nissan Motor Co., της τρίτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας υποχωρούσαν κατά 0,7%, φθάνοντας στα 919 γιεν. Νωρίτερα είχαν διαπραγματευθεί προς 924 γιεν η μία.

Η υπ' αριθμόν τέσσερα αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, Toyota, εμφάνισε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις της Nissan αυξήθηκαν κατά 1,2%, αφού έντονη είναι η ζήτηση για τα νέα της επιβατικά αυτοκίνητα.

Μείωση των πωλήσεων

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων Toyota και Lexus υποχώρησαν κατά 5,7% τον Ιανουάριο, στα 119.329 αυτοκίνητα, ενώ η συνολική ζήτηση για τα αυτοκίνητα της εταιρείας μειώθηκε κατά 3,8% φθάνοντας στα 65.963 αυτοκίνητα και των ελαφρών φορτηγών μειώθηκαν κατά 7,9%, φθάνοντας στα 53.366 οχήματα. Το μερίδιο της Toyota μειώθηκε κατά 0,4% φθάνοντας στο 11%.

Η Honda αύξησε τις πωλήσεις των αυτοκινήτων Honda και Acura κατά 6%, φθάνοντας στα 90.003 οχήματα, επίπεδο ρεκόρ για τον μήνα. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει αύξηση κατά 5,5% των σεντάν Accord που επανασχεδιάστηκαν πέρυσι και της βελτίωσης κατά 21% των πωλήσεων ελαφρών φορτηγών, συμπεριλαμβανομένου του CR-V, του Pilot, του Acura MDX και του Odyssey. Το μερίδιο της Honda αυξήθηκε κατά 0,7%, φθάνοντας στο 8,6%.

Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Nissan και Infiniti, αυξήθηκαν κατά 1,2%, φθάνοντας στα 55.209 αυτοκίνητα, μετά την αυξημένη ζήτηση για τα σεντάν Altima καιτ ο Infiniti G35. Η αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 10% στα επιβατικά αυτοκίνητα, αντανακλά μείωση 14% στη ζήτηση των ελαφρών φορτηγών που κατασκευάζει η εταιρεία. Το μερίδιο της Nissan ανήλθε στο 5,1%, από 4,9% που ήταν πέρυσι.

Οι πωλήσεις της Hyundai Motor Co. στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 27.179 αυτοκίνητα, αύξηση σε ποσοστό 0,2%, έναντι του περυσινού έτους. Η βελτίωση της θέσης της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, ήταν αποτέλεσμα της αύξησης σε ποσοστό 31% των πωλήσεων των μοντέλων Elantra, Santa Fe και του Tiburon. Το μερίδιο της, αυξήθηκε κατά 0,1%, φθάνοντας στο 2,5%.

Η θυγατρική της Hyundai, Kia Motors Corp. ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 11,8% φθάνοντας στα 18.524 αυτοκίνητα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης για το μοντέλο Sorento. Το μερίδιό της στην αγορά σημείωσε αύξηση 0,2%, φθάνοντας στο 1,7%.

Η ζήτηση στις ΗΠΑ τονώθηκε από τα κίνητρα που δόθηκαν προς τους καταναλωτές (όπως για παράδειγμα άτοκα δάνεια), αλλά και της μείωσης των φόρων κατά 2.500 δολ. για την αγορά φορτηγών αυτοκινήτων από τη Ford και την General Motors.

Μείωση 16% εμφάνισαν οι πωλήσεις της Volkswagen AG, φθάνοντας στα 23.289 αυτοκίνητα μετά τη χαμηλότερη ζήτηση για τα μοντέλα της Passat και Jetta, αλλά και των μοντέλων της Audi.

Οι πωλήσεις και των δύο (Volkswagen, Audi) μειώθηκαν σε ποσοστό 2,1%, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autodata.

ΛΙΛΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ