Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με την επέκταση μεριδίων στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης συνέθεσαν τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2013, την ώρα που τα πετρελαιοειδή και τα αγροτικά προϊόντα συντηρούσαν τους θετικούς ρυθμούς αύξησης.
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων εταίρων, σε συνδυασμό με την επέκταση μεριδίων στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης συνέθεσαν τον χάρτη των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2013, την ώρα που τα πετρελαιοειδή και τα αγροτικά προϊόντα συντηρούσαν τους θετικούς ρυθμούς αύξησης.
Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), θετικό είναι και το γεγονός της ανάκαμψης του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, με νέα προϊόντα να εισέρχονται στην κατάταξη των 100 πιο εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας.
«Η συνέχιση της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών κατά το α’ εξάμηνο του έτους επιβεβαίωση τη δυναμική των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις αντοχές που επιδεικνύουν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως του αγροτοδιατροφικού τομέα, ακόμα και της κλωστοϋφαντουργίας. Πλέον, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερου 15% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε επισήμως και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ συνολικά η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα (εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές) συμβάλλει σχεδόν στο 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, προσεγγίζοντας σταδιακά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Όπως σημείωσε, η ανάλυση του ΠΣΕ επιβεβαιώνει όμως και τη δυναμική των αγορών της Λεκάνης της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και τη σπουδαιότητα της διατήρησης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. «Ασφαλώς και οι συνθήκες για το παγκόσμιο εμπόριο, σε καιρούς ύφεσης, δεν είναι ευνοϊκές. Για το λόγο αυτό, απαιτείται πρόσθετη εγρήγορση και ουσιαστική υποστήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας», ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη.
Με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σημείωσαν νέα αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά με σαφώς πιο περιορισμένους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση 5,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5%. Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προβλέψει για το σύνολο του 2013 νέα αύξηση των εξαγωγών στα επίπεδα του 3-4%.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τα στοιχεία του ΠΣΕ δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,5% για τις χώρες της Ευρωζώνης, κατά 11% για την Ε.Ε. (15) και κατά 4% για την Ε.Ε. (27), μιας και καταγράφεται μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης (-10,6%).
Οι 27 χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (44,2%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60% του συνόλου.
Ανοδική πορεία των εξαγωγών για το πρώτο εξάμηνο του 2013, παρατηρείται προς δύο από τις τρεις γεωγραφικές περιοχές που απορροφούν αξιοσημείωτο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, όπως οι υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και κυρίως Τουρκία, 26,4%) και η Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (16,5%), αλλά και προς τις Λοιπές Χώρες (12,6%), ενώ προς την έτερη «μεγάλη αγορά» - πλην Ε.Ε .- για τα ελληνικά προïόντα, τα Βαλκάνια, οι εξαγωγές είναι μειωμένες κατά -8,1%.
Προς τις γεωγραφικές περιοχές με χαμηλότερο όγκο εξαγωγών, παρατηρείται μείωση των ελληνικών αποστολών και συγκεκριμένα προς τη Β. Αμερική κατά -5%, τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) κατά -0,4%, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) κατά-15,1%, τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) κατά-53,2%, τη ΝΑ Ασία κατά -28,3%, την Ινδία κατά -21,2% και την Κίνα κατά -2,7%. Μοναδική εξαίρεση από τις γεωγραφικές περιοχές με χαμηλό όγκο εξαγωγών, αποτελεί η αυξητική τάση των εξαγωγών προς τη Λατινική Αμερική κατά 103,4%.
Τα πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση προέρχεται αποκλειστικά από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων (όπου περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) κατά 19,3% και των αγροτικών προϊόντων κατά 10,3%.
Αντίθετα, μείωση των εξαγωγών παρατηρείται και στις τρεις άλλες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, στις Πρώτες Ύλες κατά -19,2%, στα Βιομηχανικά Προϊόντα κατά -5,6% και στη χαμηλή σε όγκο εξαγωγών κατηγορία Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εμπιστευτικά προϊόντα) κατά -13%.
Σε ότι αφορά τις νέες παρουσίες-εισόδους στα 100 κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, ξεχωρίζουν τα αεροπλάνα (44), διάφοροι τύποι ελαιολάδου (πλην του παρθένου ελαιολάδου), τα τεχνουργήματα από χυτοσίδηρο (48), τα αγγούρια (77), τα φορέματα (79), τα ζυμάρια ζαχαροπλαστικής (89), τα ζαχαρώδη προϊόντα (90), τα μείγματα φρούτων (94), τα μανταρίνια (96), τα βιζόν (97), οι καρποί φρούτων (98) και τα εμποτισμένα υφάσματα (99).