Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 11:53

Γερμανία : Στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών η ανεργία

Στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 4,5 ετών έφθασε τον Ιανουάριο η ανεργία στη Γερμανία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα περιέλθει σε δεύτερη ύφεση μέσα σε μια διετία.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 62.000 άτομα σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, φθάνοντας τα 4,27 εκατ. ανθρώπους, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο δείκτης ανεργίας, προσαρμοσμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυξήθηκε στο 8,6% τον Ιανουάριο, από 8,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2002.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι 1%, μετά τους χαμηλότερους ρυθμούς που εμφάνισε σε χρονικό διάστημα εννέα ετών το 2002.

Ο αντιπρόεδρος της Bundesbank, Juergen Stark, είπε ότι η οικονομία ενδέχεται να υποχωρήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εταιρείες έκαναν λιγότερες δαπάνες για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και προχώρησαν στη μείωση του προσωπικού τους.