Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι δείκτες των ιαπωνικών μετοχών, καθώς η πρόβλεψη στο σύνολο της χρήσης για τα αποτελέσματα της TDK Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξαρτημάτων για ηχογράφηση, οδήγησε σε απώλειες τις μετοχές των εταιρειών που κατασκευάζουν τμήματα ηλεκτρονικών.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 8.478,55 μονάδες στις 12:41' μ.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,6%, φθάνοντας στις 840,52 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περισσότερο από το 1/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

«Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας δεν έχουν φτάσει ακόμη στα κατώτερα επίπεδα και ακόμη ρίσκο περαιτέρω μείωσης των τιμών», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 3,3 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Asahi Life Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Η αγορά δεν περιμένει πολλά από μία ανάκαμψη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ».

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 2,2% την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης μετά τον εορτασμό του Νέου Σεληνιακού Ετους. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., της μεγαλύτερης εταιρείας προμηθειών chip, κατόπιν παραγγελίας, στον κόσμο, εμφάνιζαν απώλειες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η ζήτηση ενδέχεται να μην βελτιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 1,4%. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της LG Electronics Inc., καθώς οι ζημίες που εμφάνισε η εταιρεία ήταν μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,7%, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της National Australia Bank Ltd. και άλλων τραπεζών.

Απώλειες σημείωναν οι δείκτες και στις λοιπές μεγάλες ασιατικές αγορές, εκτός από τους δείκτες στην Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, που σημείωναν κέρδη.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία, λόγω εθνικής εορτής.