Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 10:57

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς η αποτυχία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα άμεσης στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/06/279550.htm παρατείνει την αβεβαιότητα στις αγορές.

Όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές, όσο συντομότερα βγει ο παράγοντας του πολέμου από τις αγορές, τόσο ταχύτερα θα ανακάμψουν. «H προοπτική άμεσης έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων είναι προτιμότερη από την αβεβαιότητα που προκαλούν τα ερωτήματα για το πότε και εάν θα γίνει πόλεμος», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της HSBC.

Αρνητικό αντίκτυπο έχει επίσης η χθεσινή πτώση της Wall Street, καθώς και η κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας. Βορειοκορεάτης αξιωματούχος χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών πολύ πιο επικίνδυνη απ' ό,τι πριν από 10 χρόνια, όταν οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. Προειδοποίησε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται προληπτικά να πλήξει πρώτη τις αμερικανικές δυνάμεις αντί να περιμένει μια αμερικανική επίθεση μετά τον πόλεμο στο Ιράκ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.656,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,61%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.873,83 μονάδες με απώλειες 0,37% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.677,09 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,79%.

Πιέσεις δέχονται οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας, ασφαλειών και αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου 2002 του ομίλου Royal Dutch Shell http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/06/279556.htm .

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζουν οι επιτροπές της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι αρμόδιες για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Παρά τις ενδείξεις εξασθένησης της οικονομίας, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των επιτοκίων από τις δύο τράπεζες το Φεβρουάριο.