Το βλέμμα της ΕΚΤ θα βρίσκεται στραμμένο στις χρηματαγορές, διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, κατά την τακτική μηνιαία συνέντευξη Τύπου.
Το βλέμμα της ΕΚΤ θα βρίσκεται στραμμένο στις χρηματαγορές, διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, κατά την τακτική μηνιαία συνέντευξη Τύπου.
«Θα παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις [στις χρηματαγορές] προκειμένου να διαμορφώσουμε τη στάση μας σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής», δήλωσε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό της επιτόκιο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Για τον πληθωρισμό, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το τρέχον έτος και να υποχωρήσει στο 1,3% το 2014, παραμένοντας σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η μείωση των επιτοκίων αναδείχθηκε σε βασικό θέμα της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ. Οι απόψεις μεταξύ των αξιωματούχων διίστανται, καθώς κάποιοι θεωρούν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ασθενική, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν δικαιολογούν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Όσον αφορά στην επιτοκιακή πολιτική, πάντως, ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα «για παρατεταμένη περίοδο», σε αντίθεση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν συνδέεται με κάποιον συγκεκριμένο στόχο πέραν της βασικής της αρμοδιότητας που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Ερωτηθείς σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις αγορές το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ «βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τυχόν γεωπολιτικούς κινδύνους που μπορεί να ανακύψουν» από την κρίση στη Συρία, ενώ με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί και την αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, κινητήριος δύναμη της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη είναι η εγχώρια ζήτηση. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να δράσει, εάν χρειαστεί, αλλά δεν έχει συζητηθεί κάποια πιθανή συντονισμένη δράση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Ερωτηθείς, τέλος, για το που οφείλεται η επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) στη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, χωρίς να έχει καν εφαρμοστεί, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτό οφείλεται στους αυστηρούς όρους που προβλέπει το πρόγραμμα για κάθε χώρα που θέλει να συμμετέχει σε αυτό.
«Πρόσθετοι όροι» στην Ελλάδα
Για επιβολή «πρόσθετων όρων» στην Ελλάδα, σε περίπτωση που αποφασιστεί από τους διεθνείς δανειστές επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, έκανε λόγο ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Οπως σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης λήγει το 2014 και αυτό παρέχει τον αναγκαίο χρόνο στους διεθνείς πιστωτές προκειμένου να εξετάσουν τις ανάγκες της χώρας.
Στην ερώτηση κατά πόσο η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεδομένου του υψηλού όγκου ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, η απάντηση του κ. Ντράγκι ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
Όπως εξήγησε, απαγορεύεται ρητά η εμπλοκή της ΕΚΤ σε οποιαδήποτε χρηματοδότηση των κρατών της Ευρωζώνης μέσω της νομισματικής πολιτικής.