Η Ελλάδα μπορεί να κέρδισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δικαστική «μάχη» για την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα τη χάσει σε διεθνές επίπεδο, με κίνδυνο να παρακαμφθεί με έμμεσο τρόπο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.
Η Ελλάδα μπορεί να κέρδισε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δικαστική «μάχη» για την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα τη χάσει σε διεθνές επίπεδο, με κίνδυνο να παρακαμφθεί με έμμεσο τρόπο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.
Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη χθεσινή, «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Κομισιόν, εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.
Ενα από τα σημαντικά προβλήματα με τον Καναδά είναι και η προστασία των ονομασιών προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ορισμένων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και τυριά, όπως η φέτα, η γκοργκοντζόλα και το μίνστερ. Οι Καναδοί παράγουν αυτά τα τυριά, κυρίως τη φέτα, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που είναι κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Μια σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. και επιμονή στην κατοχύρωση αυτών των προϊόντων και σε διεθνές επίπεδο προσκρούει και στα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών-μελών. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές χώρες του κοινοτικού Βορρά επιθυμούν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς στο γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσουν με τη σειρά τους παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.
Ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος, Κάρελ Ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φαίνεται ότι ταυτίζεται με τη θέση των χωρών αυτών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση της κας Δαμανάκη υποστήριξαν ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ωστόσο, ο κ. Ντε Χουκτ, αφού ανέφερε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας με τον Καναδά, επισήμανε ότι δεν είναι διατεθειμένος να βάλει κι άλλα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποθηκεύοντας τις πιθανότητες κατάληξης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σκληρή στάση των Καναδών κυρίως στο θέμα της φέτας.
Τελικά, επιτεύχθηκε μια συναίνεση των επιτρόπων, η οποία δεν θεωρείται ικανοποιητική για τη χώρα μας. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν «ελληνική φέτα», επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη «φέτα».
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος-μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα» ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (δηλαδή τύπου φέτας), αλλά μόνο την ονομασία «λευκό τυρί».
Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε -και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος- ορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση στις συμφωνίες που έχουν ή θα υπογράψουν στο μέλλον με την Ε.Ε. Επίσης, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να «ανοίξει την όρεξη» εταίρων, όπως η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία που παράγουν φέτα, να επιχειρήσουν να παρακάμψουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]