Στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε εισοδήματα και ακίνητα, αλλά και νέο κύκλο διώξεων των οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να βεβαιώσει και να εισπράξει έσοδα για να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε εισοδήματα και ακίνητα, αλλά και νέο κύκλο διώξεων των οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να βεβαιώσει και να εισπράξει έσοδα για να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Οι κινήσεις αυτές αντανακλούν την αγωνία του οικονομικού επιτελείου για την πορεία των φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι απέμειναν τέσσερις μήνες μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, αλλά φρενάρονται από τη μειωμένη, πλέον, φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, τα έσοδα από την άμεση και έμμεση φορολογία υστερούν κατά 1,06 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών για την ίδια περίοδο, και ο στόχος είναι η κάλυψή τους μέχρι στους επόμενους μήνες, αλλά η προσπάθεια είναι δύσκολη.
Οι δύσκολες προοπτικές των εσόδων καθιστούν επιφυλακτικό έως αρνητικό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και μέσα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας πως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν μειώσεις φόρων.
Από τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει πως, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, εισπράχθηκαν από άμεσους και έμμεσους φόρους 23.210 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι μικρότερο κατά 1.061 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ.
Οι άμεσοι φόροι σε εισόδημα και κεφάλαιο υστερούν κατά 896 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 585 εκατ. ευρώ αφορούν σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία υστερούν κατά 165 εκατ. ευρώ, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στους φόρους κατανάλωσης, που υστερούν συνολικά κατά 352 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι το τέλος του 2013, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εισπράξει συνολικά 10,6 δισ. ευρώ από την άμεση φορολογία και 10,9 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, συνολικά δηλαδή 21,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι ισχύοντες στόχοι του προϋπολογισμού.
Μόνο από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, το Δημόσιο καλείται να εισπράξει 4,32 δισ. ευρώ, 828 εκατ. ευρώ από τη φορολογία νομικών προσώπων, 1,54 δισ. ευρώ από τη φορολογία κεφαλαίου και 1,63 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους προηγουμένων οικονομικών ετών (ληξιπρόθεσμα).
Πιθανές αστοχίες στα παραπάνω μεγέθη οδηγούν εκτός τροχιάς τον προϋπολογισμό, ακυρώνουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και επαναφέρουν τον εφιάλτη λήψης διορθωτικών μέτρων.
Από πού αναμένονται έσοδα
Οι τομείς από τους οποίους αναμένονται έσοδα είναι:
1. Ο φόρος εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2012, που θα αποδώσει 2,6 δισ. ευρώ.
2. Η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» θα αποδώσει 960 εκατ. ευρώ.
3. Το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδώσει 200 εκατ. ευρώ.
4. Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
5. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των τριών τελευταίων ετών, οι εισπράξεις από τον οποίο υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
6. Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα πληρωθούν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2013 και εκτιμάται πως θα αποδώσουν 1,2 δισ. ευρώ.
7. Ο νέος φόρος πολυτελείας θα αποδώσει 150 εκατ. ευρώ.
8. Η είσπραξη ποσών από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων.
Ελεγχοι των δηλώσεων
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, πλήθος φορολογουμένων καλείται να υποβάλει στην οικεία ΔΟΥ τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι ο εντοπισμός παρατυπιών, ώστε να καταλογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις στους υπόχρεους.
Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως πρόκειται για περίπου 300.000 άτομα που καλούνται να υποβάλουν τα δικαιολογητικά και να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, αλλά η αίσθηση που έχουν φοροτεχνικοί και εργαζόμενοι στις ΔΟΥ είναι πως ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Εκτός από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει πρόγραμμα διασταυρώσεων επιμέρους στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων, όπως των ενοικίων, των διδάκτρων κ.λπ.
Στο στόχαστρο όσοι δεν κατέβαλαν τον ΦΑΠ του 2010
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών τέθηκαν ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων και υπόχρεοι του ΦΑΠ του έτους 2010. Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, καλούνται όλες οι εφορίες της χώρας να ελέγξουν άμεσα περίπου 90.000 υπόχρεους του ΦΑΠ, οι οποίοι δεν πλήρωσαν το φόρο που αναγραφόταν στο εκκαθαριστικό.
Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο διασταυρώσεων που γίνονται για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010, αποστέλλεται στις ΔΟΥ ηλεκτρονικά αρχείο με τα στοιχεία οφειλετών ανά ΔΟΥ.
«Παρακαλούμε να ελέγξετε αυθημερόν αν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν υποβάλει ανακλητικές - τροποποιητικές δηλώσεις φόρου ακίνητης περιουσίας έτους 2010 και να προβείτε άμεσα στην καταχώρηση - εκκαθάριση αυτών, ώστε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μετά την καταχώρηση των δηλώσεων, το ηλεκτρονικό αρχείο θα το αποστείλετε συμπληρωμένο στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης και συγκεκριμένα στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]», αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Επίσης, καλεί τις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν την καταχώρηση - εκκαθάριση όλων των λοιπών ανακλητικών δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2010. Διευκρινίζεται πως ο ΦΑΠ του έτους 2010 είχε αφορολόγητο όριο το ποσό των 400.000 ευρώ, αντικειμενικής αξίας ακινήτων, και επιβλήθηκε σε περίπου 250.000 φυσικά πρόσωπα. Εξ αυτών, οι περίπου 90.000 δεν πλήρωσαν το φόρο.
Το όπλο του εκφοβισμού των κατόχων ακινήτων, μέσω διασταυρώσεων και των απειλών επιβολής προστίμων, θα χρησιμοποιηθεί και εναντίον όσων δεν έχουν αποδώσουν τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Παράλληλα με τους ελέγχους, το ΥΠΟΙΚ προχωρεί σύντομα σε νέο κυνήγι των οφειλετών. Αμεσοι στόχοι θα είναι όσοι έμειναν εκτός της ρύθμισης που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, για τα χρέη μέχρι το 2012, σε μια προσπάθεια να εισπραχθεί μέρος από το εφιαλτικό ποσό των 60,1 δισ. ευρώ, που έφτασαν οι οφειλές προ το Δημόσιο.
Προκειμένου δε να εξαναγκάσει τους οφειλέτες σε πληρωμή των χρεών, θα υπενθυμίσει τα «όπλα» που διαθέτει, όπως οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά και η αυτόματη κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.
Σκέψεις για παράταση του Ε9
Παρατάσεις στην υποβολή των εντύπων Ε9, αλλά και διαχωρισμό των υπόχρεων που έχουν αγροτεμάχια ή αλλαγές και σε εκείνους που απλώς θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνοντας ότι η ισχύουσα προθεσμία υποβολής μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, δεν επαρκεί για να δεχτεί περίπου 5.000.000 δηλώσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εξετάζει πρόταση των φοροτεχνικών να «σπάσει» σε δύο ημερομηνίες η προθεσμία υποβολής του Ε9 και συγκεκριμένα:
- Η πρώτη να οριστεί μέχρι τις 30/9, μέχρι την οποία θα πρέπει να υποβάλουν τα έντυπα οι φορολογούμενοι που είχαν κατά τη διάρκεια του 2012 μεταβολές στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων.
- Η δεύτερη να οριστεί μέχρι και 31/12 και θα αφορά μόνο όσους πρέπει απλώς να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία αγροτεμαχίων, αγρών, βοσκοτόπων και λοιπών εκτάσεων γης εκτός σχεδίων πόλεων.
Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας «τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1-1-2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά μέχρι 15-9-2013 την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν τα στοιχεία».
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ -[email protected]