Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2003 00:01

«Ξεθύμανε» ο ενθουσιασμός

ΠΤΩΤΙΚΑ έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, καθώς ο φόβος του πολέμου και η αύξηση των προειδοποιήσεων από την εταιρική Αμερική επισκίασε τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Η είδηση για μείωση του ποσοστού ανεργίας και αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο πυροδότησε αρχικά μία άνοδο των μετοχικών τιμών, όμως ο αγοραστικός ενθουσιασμός των επενδυτών «έσβησε» γρήγορα.

Στις ανησυχίες των επενδυτών συνέβαλε και η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι «το παιχνίδι τελείωσε» για τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς και η αυξημένη απειλή για τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή εταιρείες, από τη Dell Computer έως την αλυσίδα ειδών διατροφής Party City Corp., εμφανίζονται επιφυλακτικές για το 2003, επισημαίνοντας ότι θα είναι ακόμη ένα δύσκολο έτος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν ακόμη μια εβδομάδα απωλειών χθες με τις μετοχικές αξίες να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν γρήγορα τον αρχικό ενθουσιασμό για τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και εστίασαν ξανά την προσοχή τους στις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπούς ότι «το παιγνίδι τέλειωσε» έπεισε ακόμη και τους πιο δύσπιστους πως η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ είναι απλά θέμα χρόνου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,8% και 1,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μόλις τρεις μονάδες πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας και να κλείνει την εβδομάδα με απώλειες 3%.

Οι μετοχές του τομέα αυτοκινήτων τέθηκαν επικεφαλής της πτώσης έπειτα από τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε η σουηδική βιομηχανία Volvo για τη μελλοντική κερδοφορία. Η μετοχή της υποχώρησε κατά 4,1%, ενώ της DaimlerChrysler έπεσε κατά 2,55%.

Η απόφαση της Standard & Poor's να θέσει σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης 12 μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω του υψηλού συνταξιοδοτικού κόστους που διατηρούν, συνέβαλε στην επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Pilkington (-6,7%), Rolls-Royce (-4,9%), Aegon, Baloise, Aviva (+2%), Prudential (+2%), BT (+1,3%), Telecom Italia (+1,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ