Λύση για την τύχη της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την τρόικα, η οποία αντιπροτείνει λουκέτο, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων, όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.
Λύση για την τύχη της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αναζητεί η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την τρόικα, η οποία αντιπροτείνει λουκέτο, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων, όπως έκανε γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά κατά την ενημέρωση των συντακτών, στο περιθώριο συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος.
Όπως έγινε γνωστό, η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ νωρίτερα σήμερα Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Επίσης η κ. Γεννηματά ζήτησε να γίνει παρέμβαση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ενώ το γραφείο του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει να συντονίσει τα επόμενα βήματα.
Μεταφέροντας συνολικά το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για το θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε να δώσουμε μάχη και είμαστε όλοι στην ίδια κατεύθυνση.
Η ελληνική πρόταση, ως προς τις αμυντικές βιομηχανίες, προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά, καθώς και κίνητρα εθελουσίας εξόδου.
Η τρόικα γνωστοποίησε την απάντησή της για απόρριψη της ελληνικής πρότασης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, στην απάντησή της η τρόικα, ειδικά για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη λειτουργία της εταιρείας χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως επισήμανε η κ. Γεννηματά, η ελληνική πρόταση τεκμηριώνει ότι χρειάζονται 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας καθώς επίσης για άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.
Δυσφορία στο Μαξίμου
Πάντως, έντονο εκνευρισμό προκάλεσε στο Μαξίμου το stop της τρόικας στα σχέδια της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, με απώτερο στόχο να διασωθούν κάποιες θέσεις εργασίας και κυρίως να μη βρεθεί η χώρα μας στην κυριολεξία γυμνή και απολύτως εξαρτώμενη σε έναν τόσο σημαντικό τομέας όπως αυτός της πολεμικής βιομηχανίας.
Ο εκνευρισμός εντάθηκε και από τον τρόπο με τον οποίο ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας την κυβέρνηση (με email στα συναρμόδια υπουργεία), αλλά και από τη χρονική στιγμή που επέλεξαν να το πράξουν.
Μόλις τη Δευτέρα το ρεπορτάζ ήθελε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για λύση-πακέτο για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ στη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Λύση που δεν ήταν άλλη από την εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, με βάση το μοντέλο που είχε προτείνει και το υπουργείο Οικονομικών.
Το email της τρόικας (σύμφωνα με πληροφορίες εστάλη στην κ. Γεννηματά, η οποία είναι υπεύθυνη για την Αμυντική Βιομηχανία και η οποία επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για να τον ενημερώσει για το θέμα) μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης αφού επί της ουσίας ζητά την υπαγωγή των τριών εταιρειών σε καθεστώς πτώχευσης και την απόλυση των εργαζομένων χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις.
Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας να αναβάλουν, με δική τους πρωτοβουλία, προγραμματισμένη για το θέμα τηλεδιάσκεψη, με την κ. Γεννηματά να ακούει στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου της τον Πρωθυπουργό να της λέει επί λέξη «Φώφη, πάμε για μάχη».
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ζητεί «πολιτική» λύση στο θέμα και όχι τεχνοοικονομικές συζητήσεις και αναλύσεις που θα τραβήξουν σε βάθος.
Κομισιόν: ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ ένα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου
Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, πως «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα" και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».
ΣΥΡΙΖΑ: Πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου
«Το "λουκέτο" που αποφάσισε η τρόικα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ανακοίνωσε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μέσω email, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου, στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες».
Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένες, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύουν βολές κατά της κυβέρνησης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν επικίνδυνη για την εθνική άμυνα της χώρας.
Αναφέρομενοι ειδικότερα στην κυβερνητική πρόταση, που απέρριψε η τρόικα, σημειώνουν: «Το "ευεργετικό" κυβερνητικό σχέδιο, όπως η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κα. Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο σαλαμοποίησης, διάλυσης και ξεπουλήματος της αμυντικής βιομηχανίας, δηλαδή την εκκαθάριση εν λειτουργία της ΕΛΒΟ και το "σπάσιμο" και αναδιάρθρωση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, δεν έγινε δεκτό από τους τροϊκανούς επικυρίαρχους που ζητούν, εδώ και τώρα, κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό ακόμα και το θέμα των αποζημιώσεων των ήδη επί οκτώ μήνες απλήρωτων εργαζόμενων».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όλες οι προηγούμενες φέρουν την πλήρη, την απόλυτη ευθύνη για τον αφανισμό της αμυντικής βιομηχανίας. Εφαρμόζοντας τις επιταγές πιστωτών και τοκογλύφων, συμμετείχαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν τη σημερινή εξέλιξη, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη δέσμευση που ψήφισαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 2011 για ξεπούλημα των ΕΑΣ ως προαπαιτούμενο (prior action) για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας, και επεκτείνοντάς τη μάλιστα και στους υπόλοιπους ομίλους της αμυντικής βιομηχανίας».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Καταργούν τα πυρομαχικά της Εθνικής Άμυνας
«Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αφού παραδίδει τη δημόσια περιουσία και δημεύει την ιδιωτική περιουσία, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Άμυνας. Ντροπή», σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
ΔΗΜΑΡ: Αναδιάρθρωση εν λειτουργία, όχι λουκέτο
«Η τρόικα, όσο δεν αντιμετωπίζεται με σθεναρή διαπραγμάτευση, θα προβάλλει νέες ανορθολογικές απαιτήσεις για οριζόντιες απολύσεις, κατάργηση ειδικοτήτων, κλείσιμο επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και τονίζει πως ο δρόμος αυτός πρέπει να ανακοπεί.
«Η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων πρέπει να γίνει εν λειτουργία και όχι με οριζόντιο τρόπο και κλείσιμο τους» σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για τη χώρα.
ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν στα σχέδια κλεισίματος
Να αντιπαλέψουν τα σχέδια για «λουκέτο» και να μην παγιδευτούν σε άλλα σενάρια, όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία, καλεί τους εργαζόμενους στις αμυντικές βιομηχανίες και τον ελληνικό λαό το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «όλα αυτά μέσα από μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση, υπηρετούν τον κοινό στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας».
«Το παράδειγμα ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αναδεικνύει τις σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλά», σημειώνει ο Περισσός.
Γι αυτό, καταλήγει, απαιτείται ρήξη με την πολιτική που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, προωθώντας τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων από μονοπωλιακούς ομίλους και απαξιώνοντας σημαντικές μονάδες του ορυκτού μας πλούτου.
Συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, που αντιδρούν στην προοπτική κλεισίματος της επιχείρησης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν, κατά τη λήξη της κινητοποίησής τους, για την απόρριψη της πρότασης της κυβέρνησης για «εκκαθάριση εν λειτουργία» των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, από την τρόικα και την αντιπρόταση της τελευταίας για λουκέτα, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων.
«Το θέμα δεν είναι διαχειριστικό, αλλά πολιτικό. Η εθνική άμυνα και ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη και αυτό πρέπει γίνει συνείδηση. Αν κλείσουμε, θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα με τα ανταλλακτικά και με τα οχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΛΒΟ Θόδωρος Αλιόγκας.
Οι εργαζόμενοι παρέμειναν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για περίπου τρεις ώρες.
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του σωματείου, συνοδευόμενη από τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Β. Μουτάφη και τον πρόεδρο του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδη, έγινε δεκτή από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου, ο οποίος και ενημερώθηκε για τα αιτήματά τους.
Οι εργαζόμενοι - μεταξύ άλλων - έθεσαν στον υπουργό και το θέμα της «ασφάλειας» του στρατιωτικού υλικού, καθώς πρόκειται για αμυντική βιομηχανία, επισημαίνοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο και παρότι πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, έχουν συγκροτήσει, με δική τους πρωτοβουλία, ομάδες περιφρούρησης.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ