Τον μικρότερο ρυθμό συρρίκνωσης σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη στον κλάδο.
Τον μικρότερο ρυθμό συρρίκνωσης σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, δημιουργώντας προσδοκίες για ανάκαμψη στον κλάδο.
«Τα στοιχεία του δείκτη PMI για τον Αύγουστο υπέδειξαν ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», αναφέρεται στη σχετική έρευνα της Markit.
Σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στις 48,7 μονάδες από 47,0 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 44 μηνών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους και την ένταξή της χώρας στο μνημόνιο, ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την συρρίκνωση από την επέκταση της δραστηριότητας.
«Τον Αύγουστο, ο κύριος δείκτης PMI αυξήθηκε πλησιάζοντας στο σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, επίπεδο το οποίο δεν έχει ξεπεράσει εδώ και τέσσερα χρόνια», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.
«Ο δείκτης παρουσιάζει αύξηση κατά τη διάρκεια των επτά από τις οκτώ τελευταίες περιόδους της έρευνας, υποδεικνύοντας σταθερή επιβράδυνση σε σύγκριση με τον ταχύ ρυθμό συρρίκνωσης που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, ενώ τείνει να σταθεροποιηθεί», πρόσθεσε.
Τα νέα στοιχεία συμβαδίζουν με την έντονη αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα για τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ), ο σχετικός δείκτης σημείωσε τον Ιούνιο αύξηση 4,2%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και πέντε χρόνια χάρη στα παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα και στα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα.
Από τις πιο ενθαρρυντικές εξελίξεις που υπέδειξε η έρευνα της Markit για τον περασμένο μήνα ήταν η σταθερή τάση του όγκου των νέων παραγγελιών και η ελαφριά αύξηση των εξαγωγών που θα μπορούσε να σταματήσει την υποχώρηση στην παραγωγή. Τα θετικά στοιχεία στις εξαγωγές είναι τα πρώτα μετά από 23 μήνες συνεχούς υποχώρησης.
Παρότι καταγράφηκε σημαντική βελτίωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν οριακά βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου.
Η οικονομία συρρικνώνεται για έκτο συνεχές έτος λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής λιτότητας με την ανεργία να εκτοξεύεται κοντά στο 28%.
Η κυβέρνηση και η τρόικα προβλέπουν ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ.
«Aν και τον επόμενο μήνα επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, είναι πιθανό να διακοπεί η πτωτική πορεία της παραγωγής αγαθών, η οποία φέρει ήδη ενδείξεις επιβράδυνσης, και να γεννηθούν ελπίδες για διαφαινόμενη ανάκαμψη πριν από το τέλος του έτους», σχολίασε ο Σμιθ.