Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 00:01

Σε τεντωμένο σχοινί η Ν.Υ.

«ΛΕΠΤΕΣ»ισορροπίες επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ιράκ ότι η Βαγδάτη συμφώνησε σε άνευ όρων πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη της, καθησύχασαν τους επενδυτές, στηρίζοντας εν μέρει τις μετοχικές τιμές. Ο φόβος όμως του πολέμου δεν απομακρύνει την αστάθεια και τη νευρικότητα στην αγορά.

Περιορισμένο στήριγμα στη Wall Street προσέφεραν επίσης τα νέα για πιθανές συγχωνεύσεις. Η φημολογία για συγχώνευση ενίσχυσε τη μετοχή της Hughes Electronics, όμως οι συζητήσεις ότι ένας από τους πιθανούς αγοραστές μπορεί να είναι η SBC Communications οδήγησαν σε πτώση τη μετοχή της τελευταίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε 55,88 μονάδες, ποσοστό 0,71%, φθάνοντας στις 7.920,11 μονάδες. Με άνοδο 14,21 μονάδων, ποσοστό 1,11%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.296,68 μονάδες.

Καμιά αλλαγή δεν σημειώθηκε στην πορεία και το κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην αρχή της εβδομάδας, με τις μετοχικές τιμές να παραμένουν σε πτωτική τροχιά για ακόμη μια συνεδρίαση υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Μοναδική θετική εξαίρεση στο γενικό αρνητικό κανόνα αποτέλεσαν οι μετοχές του τομέα ενέργειας, που ενισχύθηκαν έπειτα από την είδηση πως η ΒΡ σχεδιάζει επενδύσεις στη Ρωσία ύψους πολλών δισ. δολαρίων.

Η διαμάχη, που λαμβάνει έντονες διαστάσεις, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον γαλλο-γερμανικό άξονα στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ηθικό δίλημμα αφού δεν πιστεύουν πως πρέπει να γίνει πόλεμος ενώ συγχρόνως εύχονται ο πόλεμος να αρχίσει άμεσα για να τελειώσει η αγωνία της αναμονής.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,8% και 0,97%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στις 768 μονάδες, πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου 1997.

Σε δύσκολη θέση εξακολουθούν να βρίσκονται οι μετοχές ασφαλειών καθώς η συνεχής πτώση των χρηματιστηρίων αδυνατίζει σοβαρά τα επίπεδα φερεγγυότητας των εταιρειών του κλάδου. Οι μετοχές των μεγάλων ομίλων Aegon, ING και Allianz έχασαν περισσότερο από 5% της αξίας τους, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και της Munich Re στον απόηχο δυσοίωνων εκτιμήσεων για την κερδοφορία του ομίλου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ