Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 16:02

Από τη Δευτέρα η δημόσια εγγραφή για τα λαϊκά ομόλογα

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2003, θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό οι Ειδικοί Τίτλοι Αποταμίευσης (λαϊκά ομόλογα), ετήσιας διάρκειας, με ημερομηνία έκδοσης την 26η Φεβρουαρίου 2003.

Τα λαϊκά ομόλογα δίνουν αφορολόγητη απόδοση που υπερκαλύπτει τον προβλεπόμενο πληθωρισμό, υπό τον όρο ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Διατίθενται σε φυσικά πρόσωπα με δημόσια εγγραφή μέσω των τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και των καταστημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το ποσό των προς διάθεση τίτλων ανέρχεται μέχρι του ποσού του ενός δισ. ευρώ και το επιτόκιο ορίζεται σε 3,60%. Εκδίδονται με ονομαστικη αξία 100 ευρώ, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ, με ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε επενδυτή τα 10.000 ευρώ ανά έκδοση.

Σε περίπτωση υπερκάλυψης οι τίτλοι θα διατεθούν αναλογικά. Σε περίπτωση πολλαπλών εγγραφών με τον ίδιο αριθμό ΑΦΜ για συνολικό ποσό άνω των 10.000 ευρώ, ο επενδυτής αποκλείεται εντελώς από τη δημόσια εγγραφή.

Σε περίπτωση που ο επενδυτής επιθυμεί να ρευστοποιήσει τους τίτλους πριν τη λήξη τους, θα παρακρατείται ο φόρος που αναλογεί (10%).