Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 20:46

Αλαν Γκρίνσπαν: Οι αβεβαιότητες φρενάρουν την ανάκαμψη

«Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες καθιστούν την πρόβλεψη της οικονομικής πορείας εξαιρετικά δύσκολη. Αν αυτές περιοριστούν δραστικά βραχυπρόθεσμα, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες και θα βοηθήσουν την οικονομία. Αυτή η εξέλιξη είναι για μας η πιθανότερη». Τάδε έφη Αλαν Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Federal Reserve, ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας.

Οι καταναλωτές, είπε ο κ. Γκρίνσπαν, συνέχισαν να συντηρούν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά οι επιχειρήσεις ανήσυχες για ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ και για άλλες οικονομικές αβεβαιότητες, έδειξαν διστακτικές να δεσμευτούν σε μεγάλες επενδύσεις και προσλήψεις, βάζοντας φρένο στην ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γκρίνσπαν έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της Fed για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία αναμένεται για το τρέχον έτος να κυμανθεί μεταξύ 3,25%-3,50%, έναντι 2,8% του 2002.

Η Fed εκτιμά ότι η ανεργία ως το τέλος του έτους μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 5,7% και 6%.

Ο Γκρίνσπαν ζήτησε από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση Μπους δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς αναμένεται διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο πρόεδρος της Fed δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το τι προτίθεται να κάνει με τα επιτόκια.