Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές στέλνοντας τον δείκτη Nikkei στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι μετοχές της Honda Motor Co. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών σημείωναν κέρδη, μετά την υποχώρηση του ιαπωνικού γιεν έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας έτσι την αισιοδοξία για υψηλότερες πωλήσεις εκτός χώρας.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στις 8.624,77 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 853,23 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.

«Η αγορά θα καλωσορίσει οποιαδήποτε υποχώρηση του γιεν, επειδή κάτι τέτοιο θα ευνοήσει του εξαγωγείς», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,3 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments. Ο Ogawa, προσανατολίζεται στην αγορά μετοχών της Toyota Motor Corp., της Sony Corp. και της Fanuc Ltd.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών κινούντο επίσης ανοδικά, όπως της Hyundai Motor Co., οδηγώντας τον δείκτη Kospi σε άνοδο κατά 0,3%. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής κινητών τηλεφώνων, όπως της Benq Corp., μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι οι πωλήσεις της ήταν υψηλότερες τον Ιανουάριο.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, κατά 0,02% υψηλότερα. Οι μετοχές της John Fairfax Holdings Ltd., της μεγαλύτερης εκδότριας εφημερίδας της χώρας, σημείωναν άνοδο μετά την ανακοίνωση των κερδών της για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, τα οποία σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων της από τη διαφήμιση.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, λόγω εθνικής εορτής.