Σκληρότερη γραμμή έναντι της Ελλάδας υιοθετεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.
Σκληρότερη γραμμή έναντι της Ελλάδας υιοθετεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, η Φέκτερ διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους όρους του προγράμματος προκειμένου να της χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια.
Η Φέκτερ απέφυγε να κάνει σχόλια για το ενδεχόμενο μέγεθος ενός νέου πακέτου δανεισμού της Ελλάδας σημειώνοντας ωστόσο πως η Αθήνα υπολείπεται κατά πολύ του αρχικού στόχου να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλεπόταν να υλοποιήσει.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης ενώ σε άλλες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως ότι η ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 11 δισ. ευρώ για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό δεν του φαίνεται «εντελώς εκτός πραγματικότητας».
Η Φέκτερ απέφυγε να σχολιάσει την εκτίμηση περί 11 δισ. ευρώ ή να αποκαλύψει εάν η Βιέννη θα αποδεχόταν ή όχι μια ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας με τη συμμετοχή του κρατικού τομέα.
«Δεν πρόκειται να σχολιάσω επ' αυτού διότι πρόκειται περί φαντασιώσεων για κάτι το οποίο δεν βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», είπε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.
Η Φέκτερ είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η κατάσταση φάνηκε να αναστρέφεται στην Ευρωζώνη, έστω κι αν ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Στην Ιταλία έχουμε ένα μεγάλο χάσμα βορρά/νότου, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περίπτωση αυτή για να γεφυρωθεί το χάσμα», υποστήριξε.
Για τις καθυστερήσεις στη Σλοβενία όσον αφορά στη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες του τραπεζικού τομέα της χώρας, η Φέκτερ ανέφερε πως η Σλοβενία έχει μέχρι στιγμής επιτύχει να επιλύσει χωρίς έξωθεν παρέμβαση τα προβλήματα των πιστωτικών της ιδρυμάτων.
«Οι Σλοβένοι — ή τουλάχιστον ο υπουργός Οικονομικών — έχουν την βούληση να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα δούμε εάν θα το επιτύχει. Είναι καλό για εμάς ως γειτονική χώρα η Σλοβενία να επιτύχει μόνη της τη σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό της τομέα ξανά».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters