Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 10:37

Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων αναρριχήθηκε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο παρά τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/12/281160.htm .

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε αρχικά στον κλάδο των τραπεζών, ενώ στη συνέχεια οι τοποθετήσεις επεκτάθηκαν στην πλειονότητα των κλάδων.

Ώθηση στην ιαπωνική αγορά έδωσε η εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου, που ευνοεί τις εξαγωγικές εταιρείες, καθώς και οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της κεντρικής ιαπωνικής τράπεζας ξεκινάει την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, οπότε και θα ανακοινωθεί η σχετική απόφαση.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 8.664,17 μονάδες -στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου- ενισχυμένος κατά 2,11% ή 179,24 μονάδες σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας (χθες το χρηματιστήριο του Τόκιο ήταν κλειστό λόγω αργίας). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του εν λόγω δείκτη σε διάστημα επτά εβδομάδων.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix έκλεισε σημείωσε άνοδο κατά 1,73% κλείνοντας στις 857,23 μονάδες.

Σημαντική αύξηση σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας παρουσίασε και η συναλλακτική δραστηριότητα ανερχόμενη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης στον κλάδο των τραπεζών τέθηκε η Mizuho Holdings μετά από δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας "Sankei Shimbun", σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch σχεδιάζει να προβεί στην απόκτηση νέων μετοχών της ιαπωνικής τράπεζας αξίας 150 δισεκ. γιεν (1,24 δισεκ. δολ.). Τόσο η Merrill Lynch όσο και η Mizuho αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στον κόσμο βάσει των στοιχείων ενεργητικού ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να συγκεντρώσει το ποσό των 850 δισεκ. γιεν (7,08 δισεκ. δολ.) μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας στην αύξηση κεφαλαίου της Mizuho θα έχει θετικό αντίκτυπο γενικότερα στον κλάδο των ιαπωνικών τραπεζών.

Η μετοχική τιμή της Mizuho κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξεως του 9,6% και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της σε διάστημα δύο και πλέον μηνών, ενώ παράλληλα σημείωσε και τον υψηλότερο τζίρο. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε άνοδο κατά 2,96%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών επωφελούμενες από την εξασθένηση του γιεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/12/281162.htm . Κατά τις απογευματινές συναλλαγές στο Τόκιο το δολάριο ισοδυναμούσε με 120,8 γιεν έναντι 121,16 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Μασαγιούρο Σιοκάουα, χαρακτήρισε σήμερα «ευπρόσδεκτη» την υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα, ο ιάπωνας υπουργός τόνισε ότι το Τόκιο εξακολουθεί να επιθυμεί ένα ασθενέστερο νόμισμα και ότι είναι έτοιμο να παρέμβει στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/29/277249.htm .

Οι μετοχές της Fujitsu και της Honda Motor, εταιρειών οι οποίες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, ενισχύθηκαν κατά 4,98% και 2,65% αντιστοίχως.