Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 10:44

Γαλλία : Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, περισσότερο απ' ότι μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, μετά από άνοδο για δύο μήνες, καθώς οι βιομηχανίες κατασκεύασαν λιγότερα αυτοκίνητα και φάρμακα.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,9%, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτή θα υποχωρούσε κατά 0,3%.

Η οικονομία της Γαλλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, αναπτύχθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε μια δεκαετία, πέρυσι, καθώς οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή τους, περιόρισαν τις επενδύσεις τους και προχώρησαν σε απολύσεις. Οι εξαγωγές μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, τον Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα των χαμηλοτέρων πωλήσεων των αυτοκινητοβιομηχανιών Renault και Peugeot Citroen.

«Αναιμική είναι η ανάπτυξη και η αβεβαιότητα σχετικά με έναν πόλεμο στο Ιράκ, βαραίνει την οικονομία», ανέφερε ο Daniel Dewavrin, πρόεδρος της GFI της ένωσης, που εκπροσωπεί 171.000 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alstom SA και της European, Aeronautic Defense & Space Co., συμπληρώνοντας : «Η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών προϊόντων».

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μειώθηκε τον Ιανουάριο στη Γαλλία, καθώς το ευρώ ισχυροποιήθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, το 2002.

Η εταιρεία παραγωγής ειδών πολυτελείας, S.T. Dupont SA, ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες μετά από την υποχώρηση του δολαρίου και περιόρισε τα μερίδια αγοράς.

Η παραγωγή αυτοκινήτων και των εξαρτημάτων αυτών, μειώθηκε σε ποσοστό 2,5% τον Δεκέμβριο και η παραγωγή προϊόντων προσωπικής φροντίδας και καλλυντικών, υποχώρησε κατά 6,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2002.