Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 18:01

Ενας στους πέντε Ελληνες κάνει χρήση Ιντερνετ

Ενας στους τρεις Ελληνες κάνει χρήση Η/Υ, ένας στους πέντε χρήση Ιντερνετ, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.

Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα την «Εθνική Ερευνα για τις Νέες Τεχνολογίες και την Κοινωνία της Πληροφορίας 2002». Η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία VPRC.

Το ποσοστό χρηστών του Ιντερνετ αυξήθηκε στο 19,3% του πληθυσμού, αύξηση δέκα σχεδόν ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2001. Το ποσοστό των χρηστών Η/Υ που κάνει και χρήση Ιντερνετ αυξήθηκε στο 67%, έναντι 50% το 2001.

Το 2,2% των χρηστών κινητού τηλεφώνου χρησιμοποιεί και υπηρεσίες WAP, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μικρότερο της μονάδας το 2001.

Το 2002 έξι στους δέκα νέους 15-24 ετών χρησιμοποιεί Η/Υ, ενώ πέντε στους έντεκα Ιντερνετ. Για τους φοιτητές τα αντίστοιχα ποσοστά είναι οκτώ στους δέκα και έξι στους έντεκα.

Δύο στα δεκατρία παιδιά ηλικίας 5-9 ετών χρησιμοποιούν H/Y, ενώ πέντε στα έντεκα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών χρησιμοποιούν Η/Υ και τέσσερα στα έντεκα Ιντερνετ.

Το επίπεδο εκπαίδευσης αποτελεί βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την χρήση Η/Υ και Ιντερνετ. Δύο στα δέκα άτομα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τέσσερα στα δέκα άτομα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χρήστες Ιντερνετ. Επίσης δύο στα δεκαπέντε άτομα που εργάζονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν Ιντερνετ το 2002, έναντι ενός στα δεκαεπτά άτομα το 2001.

Οι χρήστες Η/Υ και Ιντερνετ στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές παρουσίασαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης έναντι του 2001, μειώνοντας το χάσμα με τις αστικές περιοχές. Εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις αποτελεί η αύξηση του ψηφιακού χάσματος κατά φύλο. Το 2002, τρεις στους δώδεκα άντρες χρησιμοποιούσαν Ιντερνετ στην Ελλάδα, ενώ για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι δύο στις δεκατέσσερις.

Ο μέσος όρος χρήσης Η/Υ την εβδομάδα ανέρχεται σε 14,2 ώρες.

Δύο στους δέκα δηλώνουν ως κυριότερο λόγο χρήσης Η/Υ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό δηλώνει ως κύριο λόγο την αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες ή ψυχαγωγία.

Από τους Ελληνες που χρησιμοποιούν Ιντερνετ, τρεις στους έντεκα κάνει καθημερινή χρήση. Ο μέσος όρος πλοήγησης στο διαδίκτυο την εβδομάδα ανέρχεται σε 6,3 ώρες.

Από τους Ελληνες που χρησιμοποιούν Η/Υ αλλά όχι Ιντερνετ, οι τρεις στους δέκα απάντησαν ως κύριο λόγο την έλλειψη σύνδεσης. Πέντε στους δέκα ανέφεραν είτε ότι δεν το χρειάζονται, είτε ότι δεν τους ενδιαφέρει.

Από τα νοικοκυριά που δεν κατέχουν Η/Υ, ένα στα δώδεκα εξεδήλωσε την πρόθεση απόκτησης μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Από τα νοικοκυριά που δεν έχουν σύνδεση Ιντερνετ, ένα στα δέκα δήλωσε ότι θα αποκτήσει στο επόμενο διάστημα.

Τα νοικοκυριά συνδέονται στο Ιντερνετ σήμερα σχεδόν αποκλειστικά μέσω τηλεφωνικής επιλογής (dial-up). Το 78,4% συνδέεται με απλή τηλεφωνική σύνδεση και το 19,4% με ISDN. Τα νοικοκυριά που δηλώνουν ευρυζωνική πρόσβαση (ADSL) είναι μόλις 0,7%.