Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 08:04

Bank of America : Απολύει το μισό προσωπικό της στην Ιαπωνία

Το μισό από το προσωπικό της απέλυσε η τρίτη σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα στην Ιαπωνία, Bank of America Corp., όπου δραστηριοποιείται 53 χρόνια, εξηγώντας ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να αυξηθούν σε μία οικονομία η οποία γνώρισε τρεις φορές την ύφεση μέσα σε μια δεκαετία.

Η τράπεζα θα μεταφέρει το τμήμα του ξένου συναλλάγματος στη Σιγκαπούρη και θα προχωρήσει στο κλείσιμο του χρεοκοπημένου τμήματος, ανέφερε η εκπρόσωπός της, Susan Beard.

Η Bank of America, απέλυσε 8.726 ανθρώπους το 2002 και στοχεύει να μειώσει τα έξοδά της κατά ένα δισ. δολ. το έτος, καθώς η υποχώρηση της οικονομίας των ΗΠΑ, περιορίζει τη ζήτηση για δάνεια και την αγορά μετοχών και ομολόγων.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες στην Ιαπωνία με τη σειρά τους απέλυσαν το 2002 7.400 εργαζομένους, ως αποτέλεσμα τη πορείας της αγοράς, η οποία έχει απωλέσει τα τρία τέταρτα της αξίας της από το 1990.

Μετά τη μείωση των θέσεων εργασίας στην Ιαπωνία, η Bank of America θα διαθέτει μόλις 110 άτομα προσωπικό στο Τόκυο και 2.000 στην Ασία, συμπλήρωσε η κ. Beard.

Η Credit Agricole Indosuez, το τμήμα επενδύσεων της δεύτερης σε μέγεθος γαλλικής τράπεζας, έκλεισε το τμήμα της έρευνας της ιαπωνικής αγοράς τον Σεπτέμβριο, απολύοντας 17 υπαλλήλους. Η ABN Amro Holding NV και η Societe Generale SA, έκλεισαν επίσης τα γραφεία τους για την αγοραπωλησία μετοχών στην Ιαπωνία. Αυτόν τον μήνα, η Cazenove Group Plc, ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι κλείνει το γραφείο της στο Τόκυο και καταργεί περίπου 40 θέσεις εργασίας.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες στην Ιαπωνία απασχολούσαν 89.294 υπαλλήλους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2002, μείωση κατά 7,7%, από 96.692 υπαλλήλους κατά το 2001, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας.

«Αυτή η αγορά αδειάζει όλο και περισσότερο, καθώς οι φίρμες την εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 100 δισ. γιεν (827 εκατ. δολ.) με την Asahi Life Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Θα δούμε και άλλες εταιρείες να ακολουθούν».