Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 12:36

ΕΚΤ: Απρόβλεπτες οι επιπτώσεις του πολέμου

«Υπό τις παρούσες περιστάσεις είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα και στην Ευρωζώνη ειδικότερα».

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας, το οποίο σε γενικές γραμμές επαναλαμβάνει τα όσα δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρός της, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/07/279750.htm .

Η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα επισημαίνει ωστόσο ότι κατά την πάροδο του 2003 η αβεβαιότητα αναμένεται να περιοριστεί, ενώ επαναλαμβάνει ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε ενδεδειγμένο επίπεδο για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Εκτιμά επίσης ότι ενδεχόμενος πόλεμος στον Κόλπο θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και να επιδεινώσει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας υπονομεύοντας παράλληλα την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Οι παραπάνω επισημάνσεις ερμηνεύονται από αναλυτές ως ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο ή τον Απρίλιο, εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν.