Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 12:40

Δ. Ευρώπη : 7% μειώθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο

Μείωση 7% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τον Ιανουάριο στη Δυτική Ευρώπη, ενώ η ιαπωνική Toyota Motor Corp., απέσπασε μερίδιο από την αγορά, καθώς υποχώρησαν οι πωλήσεις της Renault SA και της Fiat SpA.A

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, από την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι πωλήσεις καινούργιων οχημάτων μειώθηκαν σε 1,19 εκατ. οχήματα από 1,28 εκατ. που ήταν ένα χρόνο πριν.

Η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, η ανησυχία ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ, καθώς και ο φόβος της ανεργίας, πίεσαν τη ζήτηση για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων. Η ανεργία τον Δεκέμβριο στις 12 χώρες που συναλλάσσονται με ευρώ, αυξήθηκε στο 8,5% τον Δεκέμβριο, από 8,1% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

«Παραμένει το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη», ανέφερε ο Michael Raab, εξειδικευμένος στον κλάδο αναλυτής, με την Bank Sal Oppenheim, συμπληρώνοντας : «Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί και δεν επισκέπτονται τα σαλόνια αυτοκινήτων».

Οι πωλήσεις της Fiat υποχώρησαν σε ποσοστό 22,8%, φθάνοντας τα 102.832 οχήματα, και μειώθηκαν τους 12 από τους τελευταίους 13 μήνες, οδηγώντας την αυτοκινητοβιομηχανία σε λειτουργικές ζημίες 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι. Το μοντέλο Stilo της Fiat, δεν πέτυχε τις πωλήσεις που περίμενε η διοίκησή της.

Μείωση 17,5%, στα 112.199 οχήματα, εμφάνισαν οι πωλήσεις της Renault. Η ζήτηση για τα μοντέλα της Clio και Laguna μειώθηκε, καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν νεότερα μοντέλα των ανταγωνιστριών της. Σε ποσοστό 1% μειώθηκαν οι πωλήσεις της PSA Peugeot Citroen, φθάνοντας τα 190.703 οχήματα.

Αντιθέτως, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες αύξησαν από κοινού τις πωλήσεις τους σε ποσοστό 5,4%, φθάνοντας τα 138.155 οχήματα.

Η Ford Motor Co. και η θυγατρική της Mazda Motor Corp. οδήγησαν στην άνοδο των πωλήσεων με αύξηση της τάξης του 70%, τη στιγμή που η Toyota αύξησε τις πωλήσεις της κατά 5,6% και το μερίδιο αγοράς που κατείχε στο 4,6%.

Η Volkswagen AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, μείωσε κατά 5,7% τις πωλήσεις της στα 213.235 οχήματα. Τη μεγαλύτερη πτώση, ποσοστό 12,4%, σημείωσαν οι πωλήσεις του πολυτελούς Audi που κατασκευάζει. Οσο για τις πωλήσεις των αυτοκινήτων με το σήμα Volkswagen, υποχώρησαν σε ποσοστό 3,6%.

Οι πωλήσεις της Ford

Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford στη Δυτική Ευρώπη, μειώθηκαν κατά 10,8% στα 139.059 οχήματα και των αυτοκινήτων της με το ομώνυμο σήμα μειώθηκαν επίσης κατά 10,8%. Σε ποσοστό 15,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις με το σήμα της σουηδικής Volvo και του τμήματος των πολυτελών αυτοκινήτων της, Jaguar, κατά 20%. Οι πωλήσεις του Land Rover σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 13,6%.

Μικρή διαφοροποίηση εμφάνισαν οι πωλήσεις της General Motors Corp., στα 117.813 οχήματα. Μείωση 0,5% σημείωσαν οι πωλήσεις της Opel, τη στιγμή που το τμήμα της που παράγει τα σουηδικά Saab, αύξησε τις πωλήσεις του σε ποσοστό της τάξης του 18%.

Μείωση 3,2% σημείωσαν και οι πωλήσεις της DaimlerChrysler AG, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 79.635 οχήματα, της Mercedes-Benz υποχώρησαν κατά 3,1% και της ανταγωνίστριάς της Bayerische Motoren Werke AG (BMW) μειώθηκαν κατά 1,6%. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων της εταιρείας με το σήμα BMW μειώθηκαν κατά 4,6%.

«Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν μια υστέρηση με την έναρξη του 2003 και αντικατοπτρίζουν τη γενική οικονομική ύφεση», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).