Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, τονίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γεργκ Άσμουσεν. «Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» αλλά δεν έχετε εναλλακτική λύση και δεν πρέπει να γκρεμίσετε όσα έχουν επιτευχθεί «με τόση "πολιτική οδύνη" ως σήμερα», υπογραμμίζει.
Πρόωρη θεωρεί κάθε συζήτηση για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ο γερμανός τραπεζίτης, μέλος της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στο βήμα της Κυριακής και εκτιμά ότι "οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για μια μείωση του χρέους δεν βοηθούν".
Κατά την άποψή του, η ανακοίνωση του Eurogrpoup της 27ης Νοεμβρίου 2012 απαντά τόσο στο θέμα της μείωσης χρέους, όσο και στα περι τρίτου πακέτου βοήθειας.
Ο κ. Άσμουσεν θεωρεί σημαντικό το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2016. «Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι και να συζητήσουμε πως θα καλυφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», υπογραμμίζει για να προσθέσει: «Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αλλά δεν έχετε εναλλατική λύση και «δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση "πολιτική οδύνη" ως σήμερα».
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ότι «πολλά έχουν γίνει και πολλά απομένουν να γίνουν», παραδέχεται ότι τα «επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα», σημειώνει ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους», ενώ εκτιμά ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα εφικτός», όπως και αυτός για «χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος».
Τέλος, ο κ. Άσμουσεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του εφησυχασμού για την ευρωζώνη, μετά τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις για έξοδο από την κρίση, πιστεύει ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για την τρόικα, ενώ αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, την χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή μετά την εισαγωγή του ευρώ».