Υποβάθμισε τις προοπτικές των νομισμάτων ασιατικών αναδυόμενων οικονομιών, χθες, η Goldman Sachs, καθώς διαβλέπει κι άλλον κατήφορο στις ισοτιμίες τους.
Υποβάθμισε τις προοπτικές των νομισμάτων ασιατικών αναδυόμενων οικονομιών, χθες, η Goldman Sachs, καθώς διαβλέπει κι άλλον κατήφορο στις ισοτιμίες τους.
Αναθεώρησε, λοιπόν, προς τα κάτω τις τιμές-στόχους για τις ισοτιμίες του ρίνγκιτ Μαλαισίας, του μπαχτ Ταϊλάνδης και της ρουπίας Ινδονησίας
Τα νομίσματα αυτά, όπως και πολλά άλλα αναδυόμενων αγορών, έχουν υποχωρήσει το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, λόγω των υπέρογκων εκροών κεφαλαίων που «επαναπατρίζονται» στις ΗΠΑ, μετά τη νύξη του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, περί μετριασμού των κονδυλίων που διαθέτει η αμερικανική κεντρική τράπεζα για την επαναγορά ομολόγων.
Οικονομικοί σχολιαστές τονίζουν ότι η σοβαρή ζημιά που υφίστανται οι αγορές χρήματος και μετοχών των αναδυόμενων οικονομιών δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στο «φόβητρο της χαλάρωσης» της Fed.
Αντιθέτως, επισημαίνουν, οι εμπλεκόμενοι στις αναδυόμενες χρηματαγορές είχαν από καιρό εκφράσει ανησυχία για θεμελιώδη στοιχεία των οικονομικών αυτών.
Στοιχεία σχετικά με υπέρμετρη μόχλευση στην αγορά ή με άσκηση πολιτικής που δεν διασφαλίζει τη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης. Κάποια επιβράδυνση σε αυτές τις αγορές είχε ήδη ξεκινήσει, λοιπόν, και η θρυλούμενη «χαλάρωση» της Fed την επιτείνει περαιτέρω.
Χθες, η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διοχετεύσει στην αγορά συναλλάγματος 60 δισ. δολ. σε μετρητά και διασφαλίσεις, προκειμένου να υποστηρίξει το ρεάλ, που έχει υποχωρήσει σε χαμηλά πενταετίας έναντι του δολαρίου.
Η τουρκική λίρα σταμάτησε τον κατήφορο των προηγούμενων τριών ημερών, μετά τις δύο διαδοχικές δημοπρασίες συναλλάγματος, ύψους 350 εκατ. δολ. η καθεμία, που διενήργησε η κεντρική τράπεζα.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας, τέλος, ανακοίνωσε χθες έκτακτα φορολογικά μέτρα, που αποσκοπούν στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.