Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 10:12

Credit Lyonnais : Υπερτριπλάσια κέρδη το δ' τρίμηνο

ΥΠΕΡΤΡΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2002 εμφάνισε η έκτη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας. Credit Lyonnais SA, καθώς μείωσε τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε 241 εκατ. ευρώ (261 εκατ. δολ.) ή 69 σεντς ανά μετοχή, από 78 εκατ. ευρώ ή 22 σεντς ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2001, όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν ότι αυτά θα ανήρχοντο σε 180 εκατ. ευρώ.

Η Credit Agricole, η δεύτερη σε μέγεθος γαλλική τράπεζα, προσέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο 16 δισ. ευρώ για την εξαγορά του λοιπού μεριδίου της Credit Lyonnais. Η προσφορά αυτή ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας. Η BNP Paribas, η οποία κατέχει περισσότερο από το 16% της Credit Lyonnais δεν έχει λάβει την έγκριση για να κάνει ανάλογη προσφορά.

Μαζί, Credit Agricole και Credit Lyonnais, μπορούν να ελέγξουν το 30% της αγοράς τραπεζικών προϊόντων για καταναλωτές. Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η CIC-Credit Mutuel, η οποία κατέχει ποσοστό 14%, ενώ η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, κατέχει ποσοστό περίπου 9%.

Οι μετοχές της Credit Lyonnais κέρδισαν ποσοστό 20% στις 25 Νοεμβρίου του 2002, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα, παρά ποτέ κέρδη, μετά την εξαγορά του υπολοίπου 11% της Credit Lyonnais που κατείχε το κράτος, από την BNP Paribas.

Η αύξηση της τιμής των μετοχών της τράπεζας, προήλθε μετά την πρόβλεψη των επενδυτών ότι θα αρχίσει ένας πόλεμος μεταξύ των BNP Paribas και της Credit Agricole για την εξαγορά της.

Η διοίκηση θα προτείνει για τη χρήση του 2002 διανομή μερίσματος υψηλότερου κατά 6,7%, ήτοι, 80 σεντς ανά μετοχή.