Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 10:12

Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές μετά την ανακοίνωση ορισμένων ενθαρρυντικών στοιχείων για την ιαπωνική και την αμερικανική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το ιαπωνικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/14/281926.htm ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2002, ενώ αύξηση σημείωσαν τόσο οι επενδυτικές όσο και οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Η ανακοίνωση αποτελεί ευχάριστη έκπληξη και έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότερες ειδήσεις είναι αρνητικές», δήλωσε στο Bloomberg ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων της Japan Investment Trust Management Co.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας επικαλούμενοι το πρόβλημα του αποπληθωρισμού και το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ.

Ικανοποιητικά ήταν και τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένου του κλάδου αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 1,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2000 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/14/281837.htm .

Από την παραπάνω ανακοίνωση επωφελήθηκαν οι εταιρείες που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά. Ο τίτλος της Hitachi ενισχύθηκε κατά 2,86%.

Κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές της Sony και της Canon οδηγώντας τον δείκτη Nikkei σε άνοδο κατά 1,19% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 8.701,92 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιανουαρίου, ενώ τα συνολικά του κέρδη αυτή την εβδομάδα αγγίζουν το 3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του εν λόγω δείκτη σε διάστημα επτά εβδομάδων.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 858,05 μονάδες αυξημένος κατά 0,59%.

Τέλος, η σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.