Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 13:40

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/14/281939.htm .

«Η αγορά είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν μόλις αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για 45 έως 50 δολάρια το βαρέλι αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ως εκεί, ιδιαίτερα καθώς τελειώνει ο χειμώνας», δήλωσε ο αναλυτής Τόμας Τάρτελ της Κόμονγουέλθ Μπάνκ, στο Σίδνεϊ.

Στις 13:30, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στα 36,36 δολάρια ανά βαρέλι αυξημένη κατά 59 σεντς έναντι του χθεσινού κλεισίματος.

Την ίδια ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ κυμαινόταν στα 32,54 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών.

Η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται επίσης στη χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τα διαθέσιμα της χώρας σε αργό περιορίσθηκαν στα 269,8 εκατομμύρια βαρέλια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975, καθώς και η κρίση στην Βενεζουέλα.