Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών, μετά την ανακοίνωση της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση προνομιούχων μετοχών αξίας 300 δισ. γιεν (2,5 δισ. δολ.), κάτι το οποίο θα περιορίσει τις αποδόσεις των επενδυτών.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, έχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 8.698,08 μονάδες, στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 860,45 μονάδες, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει τις υψηλότερες απώλειες. Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αποδοχές τους μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα, από πωλήσεις. Αυτή θα είναι η κατά 1/5 μεγαλύτερη πώληση ιαπωνικών μετοχών που σημειώθηκε από πέρυσι.

«Η Sumitomo Mitsui βρίσκεται σε δυσμενή θέση», ανέφερε ο Makoto Sakuma, ο οποίος διαχειρίζεται 3,3 δισ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co. Σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών της Sumitomo Mitsui που κατέχει.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,4% και ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, υποχωρούσε κατά 0,5%. Οι μετοχές της Singapore Airlines Ltd., του αερομεταφορέα της χώρας, κινούντο πτωτικά μετά τη χαμηλότερη πληρότητα που εμφάνισε στις πτήσεις της τον Ιανουάριο, την πρώτη μείωση σε χρονικό διάστημα 13 μηνών. Ανοδικά κινείτο ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σε ποσοστό 0,3%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Westfield Holdings Ltd., του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Κίνα σημείωναν απώλειες, τη στιγμή που οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τη Μαλαισία κινούντο ανοδικά.