Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2003 17:38

Προγράμματα 30 δισ. δρχ. για την ανάπτυξη της Ηπείρου

Ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης παρουσίασε σήμερα το απόγευμα τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης, του υπουργείου που αρχίζουν να εφαρμόζονται στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Οπως τόνισε ο κ. Αργύρης: «το ύψος των επενδύσεων και των δημοσίων έργων στα σχετικά προγράμματα ανέρχεται στα 30 δισ. δρχ. με επιπλέον δυνατότητα πόρων, εφόσον παρουσιαστεί αυξημένο ενδιαφέρον».

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις αφορούν:

- Τη χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων αγροτών για την εφαρμογή ποιοτικών μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας.

- Την ενίσχυση της απασχόλησης των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων με επενδύσεις αγροτουρισμού, οικοτεχνίας, χειροτεχνίας.

- Την πραγματοποίηση μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων έτσι ώστε να υπάρξει ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων αλλά και αντιδιαβρωτική προστασία των περιοχών από τις πλημμύρες.

– Την ανάδειξη τοπικών και λαϊκών παραδόσεων, μνημείων μέσω πρωτοβουλιών των ΟΤΑ και των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων.

– Την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης των παραδοσιακών οικισμών και στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Το εγχείρημα συντονίζει η ΑΣΗΚ με τις τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες, την Ηπειρο Α.Ε. για τα Ιωάννινα, την ΕΤΑΝΑΜ για τους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας και την ΑΝΕΘ για το Νομό Θεσπρωτίας.