Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 19:01

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά από μία σειρά αποθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων κι ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της στο Ιράκ να αναχωρήσουν αμέσως από τη χώρα επικαλούμενη «αυξημένη ένταση στην περιοχή και τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών». Σύμφωνα με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να δώσουν «πάνω από δυο-τρεις εβδομάδες» στον Σαντάμ Χουσέιν, για να αφοπλισθεί.

Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη, ενώ αντιθέτως σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η ανακοίνωση ότι τον Ιανουάριο οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν απρόσμενη αύξηση.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.662,7 μονάδες μειωμένος κατά 1,79%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.859,19 μονάδες με απώλειες 2,70%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,42%, στις 2.646 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τηλεπικοινωνιακός τομέας. Η μετοχική τιμή της TeliaSonera υποχώρησε κατά 10,36%. Σημαντικές απώλειες (5,85%) κατέγραψε και η μετοχή της γαλλικής France Telecom, ενώ ο τίτλος της Deutsche Telekom υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 8,74%.

Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ.