Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2003 17:12

Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow Jones

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωση αποθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικού επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου διαμορφώθηκαν στις 402.000 - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων - αυξημένες κατά 21.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Η άνοδος αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, αποτελεί ένδειξη ότι η υποχώρηση τον Ιανουάριο του δείκτη ανεργίας στο 5,7% - στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών - θα είναι πρόσκαιρη.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο σημείωσε άνοδο κατά 1,6% έναντι πτώσης κατά 0,1% το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 1990 και οφείλεται κυρίως στη σημαντική ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο εν λόγω δείκτης θα υποχωρούσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκε στα 44,2 δισεκ. δολ. το Δεκέμβριο, από 40 δισεκ. δολ. το Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Στο σύνολο του 2002 ανήλθε στο ποσό - ρεκόρ των 435,2 δισεκ. δολ.

Τέλος, ο δείκτης βασικών οικονομικών δεικτών του Conference Board παρέμεινε τον περασμένο μήνα στα επίπεδα του Δεκεμβρίου.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,11% και έχει διαμορφωθεί στις 7.991,63 μονάδες. Αντιθέτως, ανοδικά κινείται ο Nasdaq στον απόηχο της είδησης ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της Intel, της κορυφαίας εταιρείας μικροεπεξεργαστών στον κόσμο.