Δυναμώνει, επί της ουσίας πλέον, η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Υπογραφή μνημονίου κατανόησης σε τριμερή συνάντηση εργασίας, σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.
Δυναμώνει, επί της ουσίας πλέον, η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Προς το σκοπό αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετέχει σε τριμερή συνάντηση εργασίας, σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, που πραγματοποιείται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Αν. Μεσογείου.
Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding) από τους τρεις υπουργούς, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Οι υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο πριν από λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου. Κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, με τους οποίους θα ανταλλάξει απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας γύρω από τα θέματα της ενέργειας, των υποδομών, των ΑΠΕ, των υδάτινων πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το πρώτο μνημόνιο κατανόησης είχε καταρτιστεί το Μάρτιο του 2012, αλλά η υπογραφή του δεν είχε προχωρήσει, καθώς κρίθηκε ότι ακόμη οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει.
Όπως επισημαίνεται, η υπογραφή του μνημονίου συνδέεται πρωτίστως με τις εν εξελίξει διεργασίες για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με το Ισραήλ να έχει ήδη βεβαιώσει τα τεράστια κοιτάσματα που διαθέτει και την Κύπρο να αναμένει τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα της νέας επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Noble Energy.
Τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει έχουν να κάνουν με την εξέλιξη που έχει σημειωθεί και στις ελληνικές έρευνες, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το επιτόπιο ερευνητικό έργο και αναμένονται τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία PGS.
Ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για συνέργειες και συνεργασίες που ξεκινούν από το κομμάτι της μεταφοράς και εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και εκτείνονται μέχρι τις έρευνες.
Οι τρεις χώρες, τέλος, συνεργάζονται στο κοινό project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού όσο και για την αξιοποίηση της Ρεβυθούσας ή άλλων πιθανών νέων terminal σε περίπτωση που προκριθεί η λύση του LNG για τις εξαγωγές του κυπριακού και του ισραηλινού αερίου προς την Ε.Ε.