Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2003 19:10

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη αδύναμοι να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη.

Η αντιστροφή του κλίματος οφείλεται κυρίως στα ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίς το απόγευμα στις ΗΠΑ και στη συνακόλουθη υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/20/283611.htm .

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Υψηλόβαθμη αμερικανική πηγή δήλωσε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ουάσιγκτον θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ δεύτερη απόφαση για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ο αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε ωστόσο να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης αυτής.

Στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 2.804,49 μονάδες μειωμένος κατά 1,91%, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 281,61 μονάδες με απώλειες 1,57%, ενώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,14%, στις 2.594,62 μονάδες.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,72% και έφθασε τις 3.684,7 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Οι μετοχές των γαλλικών Alcatel και France Telecom έκλεισαν με απώλειες άνω του 4% η κάθε μία.

Αντιθέτως, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της DaimlerChrysler σε ό,τι αφορά τις προοπτικές κερδοφορίας της στην τρέχουσα χρήση http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/20/283493.htm .

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στον απόηχο της είδησης ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για την αμερικανική Intel, την υπ΄ αριθμόν ένα εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο. Η μετοχική τιμή της γερμανικής ομοειδούς εταιρείας Infineon Technologies ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 2,74%.

Τέλος, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα εκτινάχθηκε και πάλι πάνω από τα 1,08 δολάρια, ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινούνται και σήμερα πτωτικά.

Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 0,73% και 0,01% αντιστοίχως.