Αδύνατη θεωρείται στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την επόμενη χρονιά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που ενδέχεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, κόντρα στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Αδύνατη θεωρείται στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την επόμενη χρονιά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που ενδέχεται να φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, κόντρα στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί την Ευρωζώνη προ των ευθυνών της, ζητώντας άμεσες και αποφασιστικές λύσεις και ερχόμενο για άλλη μία φορά σε μετωπική σύγκρουση με το Βερολίνο, αλλά και την Κομισιόν, που υποστηρίζουν ότι η όποια συζήτηση θα ανοίξει από το φθινόπωρο του 2014. Υπό τις συνθήκες αυτές οι φωνές υπέρ ενός δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι πιο ισχυρές από ποτέ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις αγορές είναι σημείωμα της Barlcays προς τους επενδυτές. «Δεν μπορούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές την επόμενη χρονιά, ακόμη και εάν οι πρόσφατες εξελίξεις υπήρξαν πολύ θετικές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο σημείωμα ο Φαμπρίς Μοντάνιε, αναλυτής της βρετανικής επενδυτικής τράπεζας, προσθέτοντας: «Η τρόικα πιθανότατα δεν θα αποφύγει διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα διάσωσης πριν από τα τέλη του 2014, προκειμένου να καλύψει τα κενά».
Παράλληλα σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σχολίαζε ότι «δεν έχει νόημα» για τη χώρα να επιδιώξει το δανεισμό της αγοράς, καθώς προς το παρόν το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις αναλυτή της χρηματιστηριακής SSA. «Με τόση αβεβαιότητα οι επενδυτές πολύ απλά δεν θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan από την πλευρά της εκτιμά ότι ως προσωρινή λύση η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Ειδικότερα υπολογίζεται ότι από κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν, θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 70% του εκτιμώμενου χρηματοδοτικού κενού, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από έντοκα γραμμάτια.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει χρηματοδοτικό κενό 4,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Εάν οι ζοφερές αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η έκδοση εντόκων γραμματίων δύσκολα θα αρκέσει.
Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδώσει γραμμάτια διάρκειας 13 και 26 εβδομάδων. Τον περασμένο μόλις μήνα άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από την έκδοση γραμματίων με ωρίμανση τον Ιανουάριο του 2014, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο επιτόκιο των 4,2%. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να εκδώσει μακρύτερης διάρκειας χρεόγραφα αποκαλύπτει ότι δεν έχει στη διάθεσή της μία βιώσιμη λύση, παρά την όποια βελτίωση του κλίματος στις αγορές.
Στις αρχές του περασμένου έτους- λίγο πριν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δηλαδή - η απόδοση των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υπερέβαινε το 25%. Φέτος άρχισε να αποκλιμακώνεται αισθητά, για να διολισθήσει το Μάιο έως και το 8,2%, εν μέσω προσδοκιών για ένα ελληνικό «success story». Αυτές εν πολλοίς διαψεύστηκαν με αποτέλεσμα η απόδοση να κυμαίνεται σήμερα κοντά στο 9,8%- σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από πέρυσι, αλλά σε κάθε περίπτωση απαγορευτικά.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί πως εάν το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στην ήδη εύθραυστη εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η επιστροφή στις αγορές. Η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες βέβαιη ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εφόσον η Αθήνα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις.
«Βασίζομαι στις επανειλημμένες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξετάσουν πρόσθετα μέτρα και βοήθεια προκειμένου να διασφαλίσουν τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα», δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι σε τρίτα μέρη» συνέχισε, σημειώνοντας ότι η μορφή αυτών των περαιτέρω μέτρων και της βοήθειας θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν στη Γερμανία οι φωνές που χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Γιούργκεν Τρίτιν, κορυφαίο στέλεχος των Πρασίνων και βασικός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, σε περίπτωση που οι εκλογές του Σεπτεμβρίου οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης κεντροαριστερού συνασπισμού.
Σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος, είπε χαρακτηριστικά: «Στο τέλος μπορεί να είναι αυτή η λύση. Το πρώτο βήμα, όμως, είναι να ενισχύσουμε τις επενδύσεις». Πρόσθεσε δε ότι μία γερμανική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των Πρασίνων, θα έλεγε «αντίο» στις πολιτικές που επιμένουν να εστιάζουν στην περικοπή δαπανών στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.
«Οι αριθμοί δεν βγαίνουν»
Δεδομένο θεωρεί το ελληνικό κούρεμα και μεγάλη μερίδα του γερμανικού Τύπου. Σε χθεσινό άρθρο γνώμης η εφημερίδα «Die Welt» σχολίαζε ότι οι αριθμοί για την Ελλάδα «δεν βγαίνουν» και επομένως μετά τις εκλογές το Βερολίνο θα αναγκαστεί να παραδεχθεί την πραγματικότητα.
Οι αρθρογράφοι σημείωναν δε ότι η αποτυχία των στόχων δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία δεν βελτιώνεται με τους ρυθμούς που ανέμενε η τρόικα.
«Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό. Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση, ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα», κατέληγε το άρθρο.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - [email protected]