Μειωμένα κατά 1,65% ήταν τα καθαρά έσοδα Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξαμήνου 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Μειωμένα κατά 1,65% ήταν τα καθαρά έσοδα Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξαμήνου 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα Προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το μήνα Ιούνιο 2013 διαμορφώθηκαν σε 3,58 δισ. ευρώ, οι επιστροφές στα 0,12 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,46 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,65% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2012.
Σε επίπεδο μήνα, και με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον Ιούνιο 2013, οι Δ.Ο.Υ. όφειλαν, βάσει στοχοθεσίας, να εισπράξουν 1,97 δισ. ευρώ, ενώ τελικά εισέπραξαν 1,87 δισ. ευρώ. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μια υστέρηση της τάξης του 5,2% σε σχέση με τον στόχο. Σε ότι αφορά στις εισπράξεις από ΦΠΑ, για το μήνα Ιούνιο 2013 παρατηρείται υστέρηση 5,3% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ. για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα έσοδα του Ιουνίου 2013 εμφανίζονται μειωμένα τόσο στο σύνολό τους όσο και σε επίπεδο Δ.Ο.Υ., γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη για την περίοδο είσπραξη φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (145 εκατ.), στη μειωμένη για την περίοδο εισπρακτική απόδοση του φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (60 εκατ.) και στη μειωμένη για την περίοδο είσπραξη Φ.Π.Α. (100 εκατ.) και Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (90 εκατ.).
Όσον αφορά στα εισπρακτικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως εισπράχτηκαν 11,86 δισ. ευρώ, έναντι στόχου περιόδου 12,51 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί απόκλιση της τάξεως του 5,2%.
Στον αντίποδα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητα έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, εισπράχτηκαν 355 εκατ. ευρώ παραπάνω - 1,39 δισ. ευρώ από 1,03 δισ. ευρώ το 2012 - ποσό που, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη βελτίωση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας της τάξης του 34,43% από έτος σε έτος.
Το υπουργείο επισημαίνει πως η αύξηση αυτή θα μπορούσε να ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των παρακάτω ανασταλτικών παραγόντων:
1. Εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα καθώς αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία του
2. Παρατεταμένη προσδοκία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν. 4152/2013, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο
3. Δυσμενή οικονομική συγκυρία που εντάθηκε έτι περισσότερο κατά το Α’ εξάμηνο του 2013, από την παρατεταμένη ύφεση και τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.
«Ο αγώνας για την επίτευξη των στόχων είσπραξης φόρων είναι εντατικός, δύσκολος και διαρκής. Με την έμπρακτη βοήθεια των πολιτών, θα ξεπεράσουμε ως φορολογικές αρχές της χώρας τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που μας έχει ανατεθεί. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης από όλους μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.