Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές χημικών προϊόντων κατά την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η αξία των παραπάνω εξαγωγών σχεδόν τριπλασιάστηκε από το 1990 στο 2000, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής τους (11,5%) είναι ταχύτερος από το ρυθμό ανάπτυξης των παγκόσμιων εξαγωγών χημικών προϊόντων (7%). Ο διπλάσιος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών, σε σχέση με τις εισαγωγές, δεν καλύπτει ωστόσο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου χημικών προϊόντων.
Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές εξαγωγές χημικών προϊόντων στην τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,5%, και η αξία τους αυξήθηκε τρεις φορές, φθάνοντας σε 892 εκ. δολ. στο έτος 2000 από 314 εκ. δολ. το 1990. Το ποσοστό συμμετοχής τους στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών διπλασιάστηκε και στο 2000 έφθασε στο 8% της συνολικής αξίας των εξαγωγών μας από 4% το 1990.
Οι εισαγωγές, στην εξεταζόμενη περίοδο, αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,4% και η αξία τους έφθασε σε 3.544 εκ. δολ. στο 2000 από 2.086 εκ. δολ. το 1990.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο μέχρι και το 1996 εμφανίζει αυξητική τάση, στα επόμενα έτη παραμένει σχεδόν σταθερό, με μικρές διακυμάνσεις. Οι εισαγωγές ήταν μόνο τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές στο 2000 σε σχέση με επτά φορές στο 1990. Οι εξαγωγές δηλαδή αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό, σε σχέση με τις εισαγωγές και κάλυψαν στο 2000 το 25% της αξίας των εισαγωγών, από το 15% στο 1990.
Οι εξαγωγές όλων των υποκατηγοριών χημικών προϊόντων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό υψηλότερο, σε σχέση με τις εξαγωγές αγαθών συνολικά (3,4%). Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε κυρίως στις υποκατηγορίες «φαρμακευτικά προϊόντα» (μέση ετήσια αύξηση 14%), «πλαστικά» (13%) και «άλλα χημικά» (11%) που ενσωματώνουν, κατά τεκμήριο, υψηλότερη τεχνολογία.
Στις εξαγωγές της υποκατηγορίας «φαρμακευτικά προϊόντα» συμπεριλαμβάνονται και οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Ακόμη όμως και μετά την αφαίρεση της αξίας των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, οι εξαγωγικές επιδόσεις των χημικών προϊόντων είναι σημαντικές και ο ρυθμός ανάπτυξης τους (10,8%) παραμένει ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης και των παγκόσμιων εξαγωγών χημικών προϊόντων, αλλά και πολύ ταχύτερος σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές συνολικά.
Η γεωγραφική κατανομή
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των ελληνικών εξαγωγών χημικών προϊόντων, παρατηρούνται τα εξής. Ενώ οι εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε. αυξήθηκαν στην τελευταία δεκαετία με βραδύτερο ρυθμό (11%) σε σχέση με τις Βαλκανικές χώρες (33%), οι πρώτοι απορρόφησαν μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής αξίας των εξαγωγών χημικών προϊόντων. Στο 2000 προς την Ε.Ε. κατευθύνθηκε το 44% της αξίας των εξαγωγών χημικών προϊόντων, ενώ προς τις χώρες της Βαλκανικής το 17% του συνόλου. Οι χώρες της Βορείου Αφρικής - Αν.Μεσογείου - Μ.Ανατολής απορρόφησαν το 16% και ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές με ποσοστά που κυμαίνονται από 5% (Λοιπές χώρες ΟΟΣΑ) έως 0,6% (Λοιπές χώρες Αμερικής, εκτός Β. Αμερικής).
Η γεωγραφική διασπορά των ελληνικών εξαγωγών χημικών προϊόντων είναι ευρεία. Οι 20 σημαντικότερες αγορές απορρόφησαν στο 2000 το 76% των εξαγωγών χημικών προϊόντων. Μεταξύ των έξι πρώτων οι πέντε είναι χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Πρώτη αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (αξία εξαγωγών 92 εκ. δολ. και ποσοστό συμμετοχής 10%), δεύτερη η Γερμανία (84 εκ. δολ., ή 9,4%) και τρίτη η Κύπρος (55 εκ. δολ., ή 6%). Οι υπόλοιπες χώρες ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά που κυμαίνονται από 4,9% (Γαλλία) έως 1,5% (Ισπανία).