Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2003 00:01

Προτίμησαν την αποχή στη Ν.Υ.

ΣΕ ΘΕΣΗ άμυνας βρέθηκε η Wall Street στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έφεραν πιο κοντά την προοπτική πολέμου στο Ιράκ.

Φόβοι για επικείμενο στρατιωτικό χτύπημα κατά της Βαγδάτης κράτησαν τους επενδυτές εκτός χρηματιστηρίου, διακόπτοντας την ανοδική πορεία της αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες και πιέζοντας τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε στο άκουσμα των λογιστικών παρατυπιών που αποκάλυψε ο ολλανδικός όμιλος σούπερμαρκετ Ahold και τρίτος σε μέγεθος όμιλος λιανικής στον κόσμο, σε μια περίοδο που ο θόρυβος για τα λογιστικά σκάνδαλα -που άρχισε στις ΗΠΑ- είχε κοπάσει.

Η μετοχή της εταιρείας κατέρρευσε, χάνοντας το 61% της αξίας της, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες και της εταιρείας εμβολίων VaxGen Inc (-55%) έπειτα από την παραδοχή της εταιρείας για αποτυχία του εμβολίου κατά του AIDS. Εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν απόλυτα φυσιολογική τη διόρθωση των μετοχικών τιμών έπειτα από δύο εβδομάδες κερδών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 159,87 μονάδες, ποσοστό 1,99%, φθάνοντας στις 7.858,24 μονάδες. Με απώλειες 26,64 μονάδων, ποσοστό 1,97%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.322,38 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες χθες με την υπόθεση Ahold να αρκεί για να σκορπίσει μικρό πανικό στους επενδυτές. Χαρακτηριστική ήταν η ερμηνεία που έδωσε στην υπόθεση ο Ρολφ Ελγκέτι, αναλυτής στην Commerzbank:

«Η Ahold πιθανότατα δεν ήταν μια απ' αυτές τις εταιρείες που είναι γνωστές για τις συντηρητικές λογιστικές πρακτικές, για να το θέσουμε ευγενικά, όμως παρ' όλα αυτά κλόνισε τις αγορές».

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε και η μετοχή του βρετανικού Ομίλου Invensys εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ανάκαμψης και το χρέος της προς τις τράπεζες.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες. Στο Λονδίνο με πτώση 0,68%, στη Φραγκφούρτη -2,93%, στο Παρίσι -1,56%, ενώ οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών υποχώρησαν κατά περίπου 1,5-2%.

Κάπως καλύτερο ήταν το κλίμα στα χρηματιστήρια της Σκανδιναβίας και της Ιταλίας, αντανακλώντας την καλή πορεία των μετοχών των Nokia και Autostrade αντίστοιχα.

Τέλος, στο Τόκιο η επιλογή της κυβέρνησης για το νέο διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας είχε θετικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο, που είδε να απομακρύνεται ο κίνδυνος επιθετικής νομισματικής πολιτικής στη χώρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ