ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp., της Samsung Electronics Co. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, από τη Βόρεια Κορέα και την άρνηση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν να καταστρέψει τους πυραύλους Αλ Σαμούντ, όπως έχει ζητήσει ο ΟΗΕ.
Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 8.377,75 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 2,6%, τη στιγμή που ο δείκτης TWSE στην Ταϊβάν, σημείωνε απώλειες 1,8%.
Η ένταση στην Χερσόνησο της Κορέας και η αύξηση της πιθανότητας ενός πολέμου στο Ιράκ, προκαλούν ασφυξία στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και περιορίζουν τις δαπάνες των καταναλωτών, αναφέρει μερίδα επενδυτών.
«Το ηθικό είναι ήδη πεσμένο στις αγορές με την προοπτική πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ και την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, που είναι επικίνδυνη», ανέφερε ο Shigeharu Shiraishi, ο οποίος διαχειρίζεται 14 δισ. δολ. σε μετοχές με την SG Yamaichi Asset Management Co. Ο ίδιος είπε ότι αποφεύγει την αγορά μετοχών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και πραγματοποιούν εξαγωγές και προτιμά μετοχές εταιρειών που παράγουν χημικά, ατσάλι και πολτό.
Αλλού στην Ασία, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 1,7% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 ετών. Οι μετοχές της Southcorp Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κρασιών της χώρας, υποχώρησε κατά 16%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο για τα κέρδη ολόκληρου του έτους και ότι το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 97%.
Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, σημείωναν απώλειες.
Λ.Κ.