Μήνυμα συνέχισης των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο έστειλε στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΝΤ, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης ύψους 1,72 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Μήνυμα συνέχισης των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο έστειλε στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. του ΔΝΤ, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης ύψους 1,72 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Αφού παραδέχθηκε ότι «οι ελληνικές αρχές συνέχισαν να κάνουν αξιέπαινη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών», η γενική διευθύντρια του Ταμείου υπογράμμισε την ανάγκη για «μεγαλύτερες προσπάθειες», που, όπως τόνισε, παραμένουν το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη και διαρκή ανάπτυξη.
«Οι (ελληνικές) αρχές λαμβάνουν διαρθρωτικά μέτρα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο το 2013. Βαθύτερες μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για να ολοκληρωθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή», επεσήμανε η κ. Λαγκάρντ.
Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης των εσόδων, όπως και για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, προσθέτοντας ότι θα είναι σημαντικό να αποφευχθούν αλλαγές στη φορολογική πολιτική που υπονομεύουν τα έσοδα.
«Με δεδομένη την αργή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση της εξόδου από ανειδίκευτο προσωπικό για να δημιουργηθεί χώρος ώστε να προσληφθεί νέο προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα» ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να δοθεί ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση και τη διακυβέρνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε πάντως ότι «σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ιδίως μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Τόνισε ακόμη «το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία». Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτες» τις «διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για να μειωθεί το ελληνικό χρέος σε σημαντικά επίπεδα, κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο ελληνικό πρόγραμμα».
Πηγή: ΑΜΠΕ