Διευκρινίσεις για το ζήτημα της προμήθειας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει με ανακοίνωσή της η SONAK, θυγατρική της AXON Συμμετοχών.
Διευκρινίσεις για το ζήτημα της προμήθειας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει με ανακοίνωσή της η SONAK, θυγατρική της AXON Συμμετοχών.
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη προμήθεια, η διοίκηση της εταιρείας αρνείται κατηγορηματικά την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και παραθέτει την εξέλιξη των γεγονότων από την μειοδοσία της SONAK στον σχετικό διαγωνισμό.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της SONAK
«Οι μέτοχοι και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας SONAK για λόγους ορθής και πληρέστερης ενημέρωσης τόσο των συνεργατών-πελατών της εταιρείας, όσο και του αναγνωστικού κοινού για το θέμα της προμήθειας «Μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου» και τα όσα σχετικά αναγράφτηκαν στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο δηλώνουν ότι:
1. Αρνούνται κατηγορηματικά την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης.
2. Όπως σε όλα τα μέχρι σήμερα έργα της εταιρείας SONAK και στα μηχανήματα που έχει παραδώσει (συμπεριλαμβανομένων και μηχανημάτων ηλεκτρονικού πολέμου) έτσι και στην συγκεκριμένη προμήθεια έχουν ενεργήσει με πάσα νομιμότητα όπως ορίζουν οι Νόμοι και υπαγορεύουν οι αρχές της ηθικής.
3. Η εν λόγω Σύμβαση εξελίχθηκε ως εξής:
α. Το 2001 η SONAK έλαβε μέρος και ανακηρύχθηκε μειοδότης σε Διεθνή διαγωνισμό του ΥΠΕΘΑ για την Προμήθεια «Μέσων Ηλεκτρονικού Πολέμου».
β. Την 19/10/2001 υπέγραψε Σύμβαση για την κατασκευή 18 παρεμβολέων και 11 Κέντρων Ακροάσεως με το ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με τους όρους και τις διατάξεις του διαγωνισμού και του Νόμου περί προμήθειας αμυντικού υλικού.
γ. Η διαδικασία αποδοχής των πρωτοτύπων διεκόπη τον Σεπτέμβριο 2005 κοινή συναινέσει (προμηθευτή-πελάτη) για να διευκρινιστούν, με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών, συγκεκριμένοι όροι της διαδικασίας παραλαβής / παραδόσεων των Συμβατικών Συστημάτων.
δ. Το 2006 η SONAK συμμετείχε ως όφειλε με καλή πίστη στις εν λόγω διαπραγματεύσεις που απέβλεπαν στην ομαλή εξέλιξη της Σύμβασης.
ε. Την 1/9/2006, η εν λόγω διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν την επιτυχή ολοκλήρωσή της διεκόπη αιφνιδίως και αναιτιολογήτως από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.
στ. Την 27/11/2007, μετά από την ανεξήγητη και μακροχρόνια αδράνεια του πελάτη και εφόσον είχε καταβληθεί από τη SONAK κάθε προσπάθεια για συνέχιση της Σύμβασης, η εταιρεία προσέφυγε σε Διαιτησία.
ζ. Η εταιρεία δικαιώθηκε με την από 26/10/2012 απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, επί της οποίας το Δημόσιο, κατόπιν της ομόφωνης εισήγησης της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν άσκησε έφεση, οπότε κατέστη τελεσίδικα εκτελεστέα.
η. Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, έναντι μέρους των δαπανών που παρουσίασε η SONAK και ελέχθησαν / επιβεβαιώθηκαν πέρα από το δικαστήριο και από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες που όρισε το δικαστήριο, επιδίκασε την επιστροφή των εγγυητικών προκαταβολής των 35.000.000 ευρώ και καταβολή στη SONAK ποσού περίπου 3.000.000 ευρώ. Να ληφθεί υπόψη ότι η SONAK προσέφυγε στη Διαιτησία διεκδικώντας 60.000.000 ευρώ.
θ. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα στο παρελθόν γνωστοποιήσει στο ΥΠΕΘΑ την πρόθεσή της, την οποία εγγράφως επανέλαβε και προ δεκαημέρου, να επαναδιαπραγματευθεί τη συνέχιση της Σύμβασης, που είναι ο μόνος τρόπος για να παραλάβει το ΓΕΣ σημαντικά επιχειρησιακά συστήματα και να ελαχιστοποιηθεί η ζημία τόσο του Δημοσίου όσο και της εταιρείας.»