Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 00:01

Στα χαμηλά 6ετίας η Ευρώπη

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας χθες πιεζόμενα από το τριπλό χτύπημα των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, τους φόβους για τη μερισματική πολιτική της Prudential και τις ανησυχίες για δικαστικές διαμάχες της Bayer.

Ο φόβος του πολέμου, επίσης, συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος πανικού στα χρηματιστήρια καθώς η τουρκική βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει για το αν θα επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων της χώρας στα αμερικανικά στρατεύματα σε πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ.

Στη Νέα Υόρκη

Στην Wall Street, οι διακυμάνσεις ήταν έντονες με την αμερικανική αγορά να καταφέρνει τελικά να περιορίσει τις αρχικά μεγάλες απώλειες, υποστηριζόμενη από τεχνικές αγορές.

Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αρνητικό στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ (στο χαμηλότερο επίπεδο της 10ετίας) αλλά και της είδησης πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στο πλαίσιο στρατιωτικών δοκιμών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των El Paso Corp (+11%), AOL Time Warner (+1,8%), Ahold (-14%), Home Depot, Overstock.com Inc. Audiovoxx Corp.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 51,26 μονάδες, ποσοστό 0,65%, φθάνοντας στις 7.909,50 μονάδες. Με άνοδο 6,60 μονάδων, ποσοστό 0,50%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.328,98 μονάδες.

Ο δείκτης των 300

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 3% στις 753 μονάδες, πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου 1997.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, δεν ήταν ισορροπημένη καθώς οι αγορές του Αμστερνταμ, της Φραγκφούρτης, της Ζυρίχης ηγήθηκαν της πτώσης, ενώ τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και των Παρισίων έδειξαν σημάδια αντίστασης στις πιέσεις.

Ξεχώρισαν

Η μετοχή της Prudential υποχώρησε κατά 18%, ενώ η μετοχή της φινλανδικής Sampo έχασε το 7% της αξίας της.

Η Bayer υποχώρησε κατά 15%, ενώ μεγάλες απώλειες (διψήφιου ποσοστού) κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των Suez, Vivendi Universal.

Φυσικά υπήρξαν και εξαιρέσεις στον γενικό αρνητικό κανόνα, με τις μετοχές των HBOS, Terra Lycos να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, το χρηματιστήριο κλονίσθηκε από τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και από την ισχυροποίηση του γιεν.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ