Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 08:22

Ανοδος της τιμής του πετρελαίου

Αύξηση σε ποσοστό 0,7% σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά τη δήλωση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ότι δεν θα εξαναγκαστεί σε εξορία, απορρίπτοντας την πρόταση των ΗΠΑ, προκειμένου να μην εισβάλουν στη χώρα του και να την αφοπλίσουν.

«Θα πεθάνουμε σε αυτήν τη χώρα και θα κρατήσουμε την τιμή μας», είπε ο Χουσεΐν σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της ομιλίας του Ιρακινού προέδρου στο web site του CBS.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 25 σεντς φθάνοντας στα 36,31 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη διαπραγμάτευση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και διαπραγματεύθηκε στα 36,30 δολ. το βαρέλι στις 12:47' μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Η ανησυχία ότι ένας πόλεμος μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, όπου αντλείται το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ώθησε τις τιμές υψηλότερα από τα δύο τρίτα μέσα σε ένα χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές αυξήθηκαν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 29 μηνών, στα 37,55 δολ. το βαρέλι.

Στη συνέντευξή του προς το CBS, ο Χουσεΐν, είπε, ότι δεν πρόκειται να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Οπισθοχωρώντας οι ιρακινές δυνάμεις στο Κουβέϊτ, όπου εκδιώχθηκαν από τις αμερικανικές το 1991, στον πόλεμο του Κόλπου, έβαλαν φωτιά και μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Χουσεΐν θα ακολουθήσει και πάλι την ίδια τακτική.