Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 10:01

Γερμανία : Στάσιμη η οικονομία το δ' τρίμηνο του 2002

ΣΤΑΣΙΜΗ παρέμεινε η οικονομία της Γερμανίας το τέταρτο τρίμηνο του 2002, καθώς η ανεργία στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών, επηρέασε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και υποχρέωσε την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες.

Αμετάβλητο παρέμεινε το γερμανικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2002, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η οικονομία της χώρας σε ετήσια βάση, αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,5%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πέρυσι αναπτύχθηκε με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε μια δεκαετία, ελάχιστα βελτιώθηκε από την ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2001. Η δημοτικότητα του Γερμανού καγκελλάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μειώνεται, καθώς εταιρείες, από την κατασκευάστρια φορτηγών, MAN AG έως την τράπεζα, Deutsche Bank AG, μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Τον Δεκέμβριο, οι παραγγελίες των βιομηχανιών για εξοπλισμό υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε περίπου οκτώ χρόνια. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βιμ Ντούϊζεμπεργκ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν προβλέπεται φέτος ανάκαμψη στην οικονομία των 12 χωρών της ευρωζώνης, που συναλλάσσονται με ευρώ. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το δημόσιο χρέος, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε απρόσμενα για δεύτερο μήνα τον Φεβρουάριο, κάτι που δείχνει ότι η οικονομία ενδέχεται να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Ο δείκτης XETRA DAX χθες υποχώρησε κατά 4,8%, φθάνοντας στις 2.448,98 μονάδες, ενώ έχασε περισσότερο από τα δύο πέμπτα της αξίας του πέρυσι και είχε τις χειρότερες επιδόσεις από τους λοιπούς δείκτες στις άλλες κεφαλαιαγορές του κόσμου.

Οι επενδυτές περιμένουν από την ΕΚΤ μείωση των βασικών επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.