Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2003 10:48

Τάσεις ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η πλειονότητα των οποίων υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλαν ορισμένα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα και η ανάκαμψη που σημείωσε η Wall Street προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 3.644,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,63%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.714,07 μονάδες με κέρδη 1,14% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.505,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,82%.

Αξιόλογη άνοδο (4,76%) σημειώνει η μετοχή της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει αυξημένο μέρισμα στους μετόχους της. Παράλληλα, η διοίκηση της Roche προέβη σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεων της εταιρείας κατά το τρέχον έτος.

Κέρδη καταγράφει και η μετοχή της Heineken. Η τρίτη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο 2002 αυξήθηκαν κατά 11% φθάνοντας τα 795 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η διοίκηση της Heineken έκανε επίσης λόγο για αύξηση των εσόδων της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχεται ο τίτλος του αντασφαλιστικού ομίλου Swiss Re, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το μέρισμα που θα διανείμει φέτος ενδέχεται να είναι μειωμένο σε σχέση με το περυσινό, κάτι που έχει να συμβεί σε διάστημα σχεδόν 100 ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/26/285480.htm .

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου ήταν μηδενικός σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2002. Οι σχετικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για συρρίκνωση της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,5%.